Pievienotās vērtības nodoklis Latvijā, tā piemērošana Eiropas Savienībā un pasaulē - Petrakevičs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba “Pievienotās vērtības nodoklis Latvijā, tā piemērošana Eiropas Savienībā un pasaulē” mērķis ir izpētīt pievienotās vērtības nodokļa darbību Latvijā, izanalizēt Latvijas un ārvalstu - Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi un izstrādāt priekšlikumus PVN administrēšanas uzlabošanai Latvijā. Darba apjoms ir 51 lappuse, 9.tabulas, 3.attēli. Darbā tiek izmantoti 19 literatūras avoti. Lai varētu analizēt pievienotās vērtības nodokli Latvijā, tā piemērošanas attīstību Latvijā un pasaulē, kā arī apzināties problēmas Latvijas Republikā, darba pirmajā daļā tiek veikts nodokļu sistēmas raksturojums, tiek pētīta nodokļu politikas būtība un saturs tās vēsturiskā attīstībā. Otrajā daļā autors apskata pievienotās vērtības nodokļu sistēmu Eiropas Savienības dalībvalstīs un tur notiekošo PVN harmonizācijas procesu, sadarbību ar citām pasaules valstīm un nodokļa administrēšanas uzlabošanas tendenci. Lai varētu izprast nodokļu administrēšanas funkcijas, ir svarīgi analizēt to sastāvdaļas, tādēļ darba trešā daļa ir veltīta nodokļu sistēmas komplicētākā nodokļa – pievienotās vērtības nodokļa administrēšanas kontroles darbam un ar to saistītām problēmām. Nobeigumā ir izteikti secinājumi un izvirzīti vairāki priekšlikumi. Atslēgvārdi: PVN administrēšana, harmonizācija, diferencēšana.

The goal of the research work “The Value added tax in Latvia, its application in the European Union and in the world” is to observe the value added tax in Latvia, to analyse the gained experience of the Member States of the European Union, and to work out the proposals for the improvement of the value added tax administration in Latvia. The work contains 51 pages, 9 tabs, and 2 charts. There are used 19 literary sources in the research. The work consists of 3 parts. In order to analyse and evaluate the value added tax in the Republic of Latvia, its historical development of the implementation in Latvia and in the world, as well as to recognize problems in Latvia, the common characteristics of the tax system are made, the essence and content of the taxation policy, its modernization and problems in Latvia are studied in the first part of the research. In the second part the author observes the system of the value added tax in the Member States of the European Union and the current harmonisation process, cooperation and collaboration with other countries in the sphere of the tax administration improvement. In order to understand the functions of the taxes administration, it is important to analyse these components; hence the third part is devoted to the administration control work of the value added tax, the tax system's complicated tax, as well as other relevant problems in this area. There are some inferences made and certain proposals set up in the conclusion.
Application of value added tax in Latvia, in the European Union and in the world
Keywords: Ekonomika