Sociālās apdrošināšanas salīdzinājums Baltijas valstīs - Valdmane, Dace (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba „Sociālās apdrošināšanas salīdzinājums Baltijas valstīs” mērķis ir, izpētot sociālās apdrošināšanas pabalstu un vecuma pensijas piešķiršanas kārtību Baltijas valstīs, izdarīt secinājumus par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sociālās apdrošināšanas sistēmu un izstrādāt priekšlikumus Latvijas sociālās apdrošināšanas sistēmas uzlabošanai. Pētījuma autore analizēja un novērtēja Latvijas sociālo apdrošināšanas sistēmu, salīdzināja pabalstus un vecuma pensiju Baltijas valstīs, aprēķināja pabalstu un pensiju apmērus un raksturoja to uzskaites kārtību Latvijā. Darba autore secina, ka Baltijas pabalstu un pensiju sistēmās pastāv atšķirības, kas ietekmē iedzīvotāju labklājību valstī, un dod priekšlikumus Latvijas sociālās apdrošināšanas sistēmas pilnveidošanai.

Bachelor theses „Social insurance comparison in the Baltic States” is aimed at studying social insurance benefits and old-age pension arrangements in the Baltic countries, to draw conclusions about Latvian, Lithuanian and Estonian social insurance system and to develop proposals for the improvement of Latvian social insurance system. The author analysed and evaluated Latvia’s social insurance system, compared the benefits and old- age pension in the Baltic States, calculated the benefits and pensions and described the accounting procedures in Latvia. The author concludes that the Baltic benefits and pension systems have differences that affect the welfare of the population, and makes proposals for the improvement of Latvian social insurance system.
The Comparison of Social Insurance in the Baltic States
Keywords: Ekonomika; sociālā; apdrošināšana; pabalsti; pensijas