1,5-3 gadīgu bērnu adaptācija pirmsskolas izglītības iestādē, to veicinošie un kavējošie faktori - Fetere, Zane (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba autors: Zane Fetere darba nosaukums: 1,5-3 gadīgu bērnu adaptācija pirmsskolas izglītības iestādē. Veicinošie un kavējošie faktori. Darba zinātniskais vadītājs: Dr. paed., Dagnija Vigule Darba apjoms: 56 lappuses, darbs sastāv no ievada, divām daļām, secinājumiem un pielikumiem. Darbā iekļautas 6 tabulas un 14 attēli, 1 pielikums, izmantoti 52 literatūras un citi informācijas avoti. Pētījuma mērķis: pētīt un analizēt teorijā un praksē 1,5-3 gadīgu bērnu adaptāciju pirmsskolas izglītības iestādē. Hipotēze: 1,5 – 3 gadīgu bērnu adaptācija pirmsskolā būs veiksmīga, ja tiks respektētas mazbērna vecumposma attīstības likumsakarības, notiks veiksmīga pirmsskolas pedagogu un bērnu vecāku sadarbība, tiks nodrošināta atbilstoša fiziskā un pozitīva emocionālā vide. Pētījuma uzdevumi: 1)Analizēt pedagoģijas un psiholoģijas atziņas par mazbērna adaptāciju pirmsskolas izglītības iestādē. 2)Raksturot 1-3 gadīgu bērnu fizisko, psihisko un sociālo attīstību. 3)Izstrādāt un veikt praktisko pētījumu. 4)Noskaidrot iespējamos nosacījumus un paņēmienus, kas veicinātu mazbērna adaptāciju pirmsskolas izglītības iestādē. Atslēgas vārdi: MAZBĒRNA ADAPTĀCIJA PIRMSSKOLAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒ, 1-3 GADĪGU BĒRNA ATTĪSTĪBAS LIKUMSAKARĪBAS, PRIEKŠNOTEIKUMI VEIKSMĪGAI BĒRNU ADAPTĀCIJAI PIRMSSKOLAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒ, FAKTORI, KAS KAVĒ, DARA SMAGĀKU BĒRNU ADAPTĀCIJU PIRMSSKOLAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒ Pētījuma teorētiskā un praktiskā nozīmība: Pētījuma darbā apkopoti un raksturoti mazbērna adaptācijas pirmsskolas izglītības iestādē un pirmsskolas un vecāku sadarbības teorētiskie pamati, 1-3 gadīgu bērnu vecumposma un individuālās īpatnības, novēroti pirmsskolas grupas bērni un pedagogi; aptaujāti pirmsskolas pedagogi, kuri strādā agrīnajā pirmsskolā; secināts, ka atbilstoša fiziskā un pozitīva sociālā vide, veiksmīga sadarbība starp vecākiem un pirmsskolas pedagogu, mazbērna vecumposma attīstības likumsakarību respektēšana ir svarīgākie veiksmīgas adaptācijas veicināšanas faktori.

Author: Zane Fetere The title of this research work: Adaptation of 1,5-3 year old children in pre-school. Encouraging and delaying factors. Supervisor of this research work: Dr. paed., Dagnija Vigule Thesis contains: 56 pages, which consists of introduction, two parts, conclusion and attachments. Thesis contains of 6 tables, 14 images, 1attachment, 52 references The aim of the thesis: research and analyze the teoretical and practical aspects of 1,5-3 year old children adaptation in pre-school. Hypothesis: 1,5-3 year old children adaptation in pre-school will be successful if there will be respected needs of this age group, also successful co-operation between teachers and parents is important and of course if there will be appropriate physical and positive emotional environment. Research assignment: 1)Analyze and compare pedagogic an psycologic aspects in early pre-school. 2)Characterize 1 -3 year old children physical, emotional and social development. 3)Develop and conduct practical study. 4)Identify possible conditions and technique that can promote adaptation in pre-school. Keywords: ADDAPATION IN PRE-SCHOOL, 1-3 YEAR OLD CHILDREN DEVELOPMENT ASPECTS, REQUIREMENTS FOR SUCCESSFUL ADAPTATION IN PRE-SCHOOL OF CHILDREN, FACTORS THAT DELAYS, MAKES ADDAPTATION HARDER FOR CHILDREN IN PRE-SCHOOL Significance of this research work theoretical and practical parts: There is collected and characterized theoretical asspects of children addapation in pre-school and also cooperation between pre-school teachers and parents, 1-3 year old children individual needs; observed pre-school children and educators; questioned pre-school teachers, who are working with children at this age group; the results shows that the main factors for successful adaptation are appropriate physical and positive social environment, successful cooperation between parents and teachers and respect of development aspects at exact age group.
Adaptation of 1,5-3 year old children in pre-school. Encouraging and delaying
Keywords: Skolas pedagoģija; MAZBĒRNA ADAPTĀCIJA PIRMSSKOLAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒ; 1-3 GADĪGU BĒRNA ATTĪSTĪBAS LIKUMSAKARĪBAS; PRIEKŠNOTEIKUMI VEIKSMĪGAI BĒRNU ADAPTĀCIJAI PIRMSSKOLAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒ; FAKTORI, KAS KAVĒ, DARA SMAGĀKU BĒRNU ADAPTĀCIJU PIRMSSKOLAS IZGLĪTĪBAS IESTĀDĒ