Vides apgaismojuma ietekme uz tīklenes apgaismojumu - Ismatillajeva, Darja (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 39 lappusēm. Tas satur 36 attēlu, 3 vienādojumus, 1 tabulu, 3 pielikumus, 29 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija noskaidrot sakarības tīklenes fizioloģiskā apgaismojumam ar vides apgaismojumu, izmantojot vides fotometriju un acs zīlītes pierakstus, iekštelpas apstākļos. Pētījumā piedalījās 10 dalībnieki, kuriem labās acs mērījumus veica divas reizes dienā, attiecīgi no rīta un pēcpusdienā. Iegūtie rezultāti liecina, ka dienas laikā zīlītes reakcija samazinās. No rīta 6 no 8 dalībniekiem zīlītes izmēra diametrs ir lielāks nekā pēcpusdienā. Tīklenes apgaismojums mainās atkarībā no zīlītes izmēra un stimula spožuma. Lielākajai dalībnieku daļai bija zemāks tīklenes apgaismojums, kad spožuma vērtības bija augstāk un zīlītes izmērs mazāks.

Master's thesis has been written in Latvian on 39 pages. It contains 36 pictures, 3 equations, 1 table, 3 appendixes and 29 references to literature sources. The purpose of thesis was to find out the relationship between physiological illumination of the retina and environmental illumination, using environmental photometry and pupil records, in indoor conditions. 10 participants took part in the study, whose right eye was measured twice a day, in the morning and in the afternoon, respectively. The obtained results show that the reaction of the pupil decreases during the day. In the morning, the diameter of the pupil size is larger in 6 of the 8 participants than the afternoon. The illumination of the retina changes depending on the diameter of the pupil and brightness of the stimulus. Most participants had lower retinal illuminance when luminance values were higher and pupil size was smaller.
The Effect of Ambient Illuminance on Retinal Illuminance
Keywords: Klīniskā optometrija; Fotoreceptori; zīlītes diametra izmaiņas; cirkādiskais ritms; pupilometrija