Emaljas iekrāsošanās dzīvnieku un cilvēku zobos, izmantojot atšķirīgas kvalitātes balinātājus. - Lācis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Ikdienā izmantojot tumšus dzērienus un neieturot zobu higiēnu, zobu virsma var krāsoties. Zobu balināšana var ietekmēt zobu toņa krāsu, tāpēc tiek pētīta dažādu balinātāju ietekme. Darba ietvaros tika izvēlēti 29 cilvēku un 29 augstienes govs zobi. Zobu paraugi tika notīrīti un aplikti ar silikonu. Šajā pētījumā izmantoja divu veidu balinātājus – zobu higiēnista balinātāju " Opalescence boost PF 40%" un cilvēku plaši pieejamā veikalā esošo zobu pastu un gēlu ar balināšanas funkciju "Rapid White". Visi zobu paraugu toņi tika noteikti ar Lumin Vacuum universālo zobu toņu noteicēju. Zobu paraugiem “Earl Grey” melnajā tējā tika iegremdēti dažādos laika posmos – 12, 24 un 36 stundas. Četri zobi tika izmantoti kontrolei, kuri tika ielikti ūdenī. Pētījumā no 54 zobiem, govs zobiem 51,9% tika konstatēta toņa maiņa, bet cilvēka zobiem – 70,3%. Profesionālā balinātāja ietekmē zobu tonis kļuva par 0,7 toņa vienībām tumšāki, bet neprofesionālajam balinātājam - 2,5 toņa vienībām. Lielākais ietonēto zobu īpatsvars krāsojot ir govs zobiem 36 stundās.

Using dark drinks daily and without proper dental hygiene, the surface of the teeth can get darker. Teeth whitening can affect the color of the tone of the teeth, so the effects of various bleaches are studied. As part of the work, the teeth of 29 people and 29 highland cows were selected. Dental samples were cleaned and covered with silicone. This study used two types of bleaches – dental hygienist bleach " Opalescence boost PF 40%" and toothpaste and gel with whitening function "Rapid White" in a widely accessible store for people. All shades of tooth samples were determined by the Lumin Vacuum universal tooth tone guide. Dental samples in "Earl Grey" black tea were immersed for different times – 12, 24 and 36 hours. Four teeth were used for control and put in water. In the study of 54 teeth, 51.9% of cow teeth, were found to have a change in tone, while 70.3% of human teeth were found to have a different tone. Under the influence of professional bleach, the tone of the teeth became 0.7 units of tone darker, while for the unprofessional bleach - 2.5 units of tone. The largest proportion of tinted teeth when immersing it in the tea was found in cow's teeth in 36 hours.
Enamel staining of animal and human teeth using bleaches of different quality.
Keywords: Bioloģija; Emalja; Cilvēka zobi; Govs zobi; Balināšanas veidi; Zobu krāsošana