Biogāzes ražošanas ekonomiskais pamatojums Latvijā - Ābele, Andra (Latvijas Universitāte, 2011)
Mūsdienu ekonomika attīstās ātri, tomēr nav ilgtspējīga. Galvenokārt tas saistīts ar enerģijas patēriņu, tas palielinās un izraisa siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju. Siltumnīcas efekta izraisošo gāzu emisijas ir viens no būtiskākajiem iemesliem klimata pārmaiņām. Lai veicinātu klimata uzlabošanos, ir jāveido ilgtspējīgs enerģētikas sektors, piemēram, ražot enerģiju no biogāzes. Papildus ieguvumi ir darba vietu radīšana laukos un lauksaimniecības atlikumu pārstrāde. Darba mērķis ir noskaidrot, vai Latvijā (Jaunpils novadā) ir nepieciešamie resursi, cik lielas investīcijas nepieciešamas projektam un vai ražošana ir ekonomiski izdevīga. Darba rezultātā noskaidrots, ka Jaunpils novadā biogāzes staciju var nodrošināt ar nepieciešamajiem resursiem. Ražotnes izveidei nepieciešamās investīcijas 1,5 miljons Ls, pateicoties obligātā iepirkuma cenai biogāzes stacijas ražotnē ieguldītās investīcijas atmaksājas 5 – 6 gadu laikā. Atslēgas vārdi: biogāze, klimata pārmaiņas, atjaunojamie energoresursi, atkritumu pārstrāde.

Today's economy is developing rapidly, however is not sustainable. Primarily as it relates to energy consumption, it increases and causes greenhouse gas emissions. Greenhouse gas emissions are one of the main causes of climate change. In order to promote climate must form a sustainable energy sector, for example, to produce energy from biogas. Additional benefits - employment growth in rural areas and agricultural residue recycling. The aim of this research is to find out if the necessary resources are in Latvia (Jaunpils region), the project investments and if production is economically viable. As a result of this paper, the region Jaunpils biogas plants can provide the necessary resources. The equipment investment needs 1.5 million Ls, owing to the compulsory purchase price the investments pay off 5-6 years. Keywords: biogas, climate change, renewable energy, recycling.
Biogas production feasibility in Latvia
Keywords: Vadībzinātne