Saukas ezera ekoloģiskā kvalitāte - Ivanovs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba nosaukums ir „Saukas ezera ekoloģiskā kvalitāte”. Darba mērķis bija izpētīt, raksturot un analizēt Saukas ezera ekoloģisko stāvokli. Teorētiskajā daļā tika analizēts dabas ūdeņu sastāvs un to ietekmējošie faktori, piesārņojuma avoti un veidi ūdeņos, eitrofikācijas process, ezeru tipoloģija, Saukas ezers un tā sateces baseins, izmantojot dažādus literatūras avotus par šīm tēmām. Rezultātu daļā tika analizēts Saukas ezerā novadīto notekūdeņu un to piesārņojošo vielu daudzums, hidroķīmiskie parametri, ezera ekoloģiskais stāvoklis, kā arī trofijas stāvoklis un to ierobežojošie faktori. Bakalaura darba izstrādes laikā tika noteikti Saukas ezera ķīmiskie parametri, Karlsona trofiskā statusa indekss, kā arī apkopoti un analizēti Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati par Saukas ezera ūdeņu ķīmisko stāvokli no 2004. – 2013. gadam. Atslēgas vārdi: Saukas ezers, trofiskā stāvokļa indekss, eitrofikācija, ekoloģiskā kvalitāte.

The title of Bachelor thesis is „Ecological state of Lake Sauka”. The aim of this work was to explore, describe and analyse the ecological state of Lake Sauka. The theoretical part presents composition of natural waters and factors affecting it, sources and types of pollution in natural water, eutrophication process, typology of lakes, and characteristics of the Lake Sauka and its drainage basin, using a variety of literature on these topics. The results part presents analysis of the amount and concentrations of contaminants in drained waste water in Lake Sauka, chemical parameters analysis, ecological status of Lake Sauka, ass well ass its trofic state and limiting factors. In order to write Bachelor’s Thesis chemical parameters of Lake Sauka was determined and ecological and trophical state was also identified and analized of Lake Sauka for years 2004 – 2013. Key words: Lake Sauka, trophic state index, eutrophication, ecological quality.
Ecological quality of Lake Sauka
Keywords: Vides zinātne