Augu augšanu ietekmējošās aktivitātes izmaiņas atkarībā no vermikomposta ražošanas un ekstrakcijas apstākļiem - Spalviņš, Krišs (Latvijas Universitāte, 2014)
Vermikompostu uzskata par efektīvu augsnes bagātinātāju, kas labvēlīgi ietekmē augu augšanu un attīstību. Darba mērķis bija ar dārzeņu dīgstu augšanas testa palīdzību noskaidrot vermikompostu ražošanas un ekstraktu iegūšanas apstākļu ietekmi uz augu augšanas aktivitāti, par vermikomposta pielietojuma veidu izvēloties ūdens ekstraktus. Par ietekmes noteicošo lielumu izmantoja sēklu dīgstu hipokotila un dīgļsaknes garumus, salīdzinot tos ar kontroli. Pēc iegūtajiem datiem novēroja, ka dažādo vermikompostu ietekme uz dīgstu augšanu un attīstību galvenokārt ir pozitīva, bet krasi atšķiras starp dažādiem vermikompostiem un kultūraugiem, uz kuriem tie tika pielietoti. Bakalaura darbs izstrādāts LU Bioloģijas fakultātes Augu fizioloģijas laboratorijā laika posmā no 2013. gada septembra līdz 2014. gada maijam. Atslēgas vārdi: vermikomposts, augšanas īpatnējā aktivitāte, dārzeņu dīgsti, hipokotili, dīgļsaknes, kūtsmēsli, virtuves atkritumi, lapu un zāles komposts

Vermicompost is considered to be effective in soil fertility renewal, which positively effects plant growth and development. The goal of this work was to determine the effects of vermicompost production and extracts acquiring conditions on plant growth activity by using vermicompost water based extracts in vegetable sprout critical tests. To determine effects of vermicomposts, length of seed sprout hypocotyl and radicle was compared to control. According to the results different vermicomposts various extracts had mostly positively affected the development of plants seeds, but the exact effects differed from vermicomposts and plants that were used. Course paper was elaborated from September 2013 till May 2014 in the department of Plant Physiology, Faculty of Biology, University of Latvia. Key words: vermicompost, plant growth affecting activity, vegetable seedlings, hypocotyls, radicals, cow manure, kitchen waste, grass and leaves compost
Changes of plant growth affecting activity due to conditions of vermicompost production and extract preparation
Keywords: Bioloģija