Veselības uzvedība saistībā ar novecošanas pieredzi un paškontroles stratēģijām iesaistei veselības uzturēšanā vecākiem pieaugušajiem - Stūre, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noteikt, cik lielā mērā vecākiem pieaugušajiem veselības uzvedība saistīta ar novecošanas pieredzi un ar paškontroles stratēģiju iesaistei veselības uzturēšanā. Aptaujā (N=206, vecums 40-75 gadi, sievietes 50,5%), izmantotas Multidimensionālā veselības uzvedības skala, Paškontroles stratēģijas iesaistei veselības uzturēšanā skala, Sociālā salīdzinājuma skala, Novecošanas pieredzes aptauja. Konstatēta pozitīva, vidēji cieša korelācija starp veselības uzvedības līmeni un novecošanas pieredzes ieguvumiem un starp veselības uzvedības līmeni un primārās paškontroles stratēģijas izmantošanu. Nozīmīgākie veselības uzvedības prognozētāji ir paškontroles stratēģijas un novecošanas pieredzes ieguvumi. Tātad vecāki pieaugušie ar pozitīvāku attieksmi pret novecošanu un augstāku paškontroles līmeni vairāk īsteno veselības uzvedību.

Aim of the study was to investigate associations health behavior of older adults in relation to awereness of age related changes or aging experience and health engagement control strategies. Data were obtained from a sample of 206 adults, aged 40-75, including 50,5% women. Surveys used: Multidimensional Health Behaviors Questionnaire, Health Enagagement Control Strategies Scale, Social Comparison Scale, Awareness of Age-Related Change Questionnaire Short Form (AARC-SF). In a result positive moderately strong correlation was found between level of health behavior and gains of awareness of age related change and between level of health behavior and use of primary health engagement strategy. Health engagement control strategies and gains of awareness of age related change are main predictors of health behavior. Older adults with more positive attitude towards aging and higher level of selfcontrol are more tended to practice health behavior.
Health Behavior of Older Adults in Relation to Aging Experience and Health Engagement Control Strategies
Keywords: Psiholoģija; novecošana; veselības uzvedība; novecošanas pieredze; ar vecumu saistīto izmaiņu apzināšanās; paškontroles stratēģijas iesaistei veselības uzturēšanā