Sabiedrības viedoklis par anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas profesijas prestižu - Pugačova, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2016)
A N O T Ā C I J A Pamatojoties uz epidemioloģisko pētījumu rezultātiem, tuvāko gadu laikā tiek prognozēts ļoti izteikts māsu trūkums ne tikai valsts apmaksātajā veselības aprūpes jomā, bet arī privātajā veselības aprūpē. Pētījumā par māsas profesijas prestižu literatūrā atrodams raksts, kur ar dažādām metodēm tiek salīdzinātas profesijas, kas ir ar medicīnu saistītas - ārsti, sociologi, māsas, biologi utt. Prestižs no izvirzītajām prasībām māsu profesijā ir tikai septītajā vietā attiecībā uz prestižu no pārējām 13 profesijām. Bakalaura darbā “Sabiedrības viedokli par anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas profesijas prestižu ”tika apskatīts māsu profesijas prestižs sabiedrībā. Kā problēma tika identificēta zemais atalgojums, autonomijas trūkums darbavietās, kā arī ierobežotās profesionālās izaugsmes iespējas, kas nemotivē māsas strādāt savā profesijā un turpināt izglītoties. Darba mērķis bija pētīt sabiedrības viedokli par anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas profesijas prestižu un to ietekmējošos faktorus. Pamatojoties uz darba mērķi tika izvirzīta hipotēze: anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas profesijas prestižs ir augsts un balstīts uz morāli, ētiskiem faktoriem. Darbā tika izmantota kvantitatīvā pētījuma metode, instrumentārijs – aptaujas anketa. Respondenti – X aptiekas apmeklētāji, un respondentu izlase no ineterneta resursa – visidati.lv. Darba struktūru veido 100 respondentu grupa. Pētniecības uzdevumi bija sagatavot aptaujas anketu, par anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas prestižu, veikt aptaujā iegūto datu analīzi par anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas prestižu un noskaidrot māsas profesijas prestižu veicinošos un ierobežojošos faktoru, sasaistīt Patrīcijas E.Benneres (Patricia E.Benner) māszinību teoriju ar bakalaura darba izvirzīto tēmu. Anketēšana tika veikta no 2016. gada 20 februāra līdz 2016.gada 15. aprīlim. Pētījuma gaitā tika izmantotas Microsoft Office Word 2007, Internet Explorer. Pētījuma gaitā darbā izvirzītā hipotēze apstiprinājās - anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsas profesijas prestižs ir augsts un balstīts uz morāli, ētiskiem faktoriem.

Based on the results of epidemiological studies, it is forecasted a visible shortage of nurses in the nearest future not only in state-paid health care sector, but also over the private medical centres The case study regarding the prestige of nursing profession provides an article where several medicine-related professions (doctors, sociologists, nurses, biologists, etc.) are compared to one another using various methods. Providing fundamental criteria for comparison, the prestige from nursing profession took only a seventh place amongst the other 13 professions in the list. A coursework "Public opinion about anaesthesia, intensive and emergency care nursing profession prestige” analyses the problem of perception of a given job within the society. The problems were identified in low wages, lack of autonomy at the workplace as well as limited opportunities for professional development, resulting in absence of motivation to work or continue education. The aim of this work was to analyse public opinion about anaesthesia, intensive and emergency nursing as a profession, defining the factors which may influence that common perception. The research tasks were as follows: to prepare a questionnaire about the prestige of anaesthesia, intensive and emergency care nursing profession, to process the analysis of gathered data, to define the aspects of limitations in this work, to link Patricia E. Benner’s nursing theory with a coursework topic. The survey was conducted from 20 February 2016 till 15 April 2016. During research the following programs were used: Microsoft Office Word 2007. The general hypothesis of this work is that the demand on anaesthesia, intensive and emergency care nursing profession is highly depend on moral principles as well as o
Public Opinion About Anaesthesia, Intensive and Emergency Care Nursing Profession Prestige
Keywords: Medicīna; sabiedrības viedoklis.; māsu prestižs; anestēzijas un intensīvās; neatliekamās māsas; profesijas prestižs