A. Sabaļauska ieguldījums baltistikā (latvistikā) - Senkāne, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir „A. Sabaļauska ieguldījums baltistikā (latvistikā)“. Darba mērķis – iepazīstināt ar lietuviešu valodnieka A. Sabaļauska nozīmīgākajiem darbiem baltistikā (latvistikā), galvenokārt leksikoloģijas un valodniecības vēstures nozarē, kā arī ar populārzinātniskajiem darbiem. Darbā tika izvirzīti vairāki uzdevumi, kas palīdzētu apstiprināt izvirzīto hipotēzi: lietuviešu valodnieks A. Sabaļausks ir viens no ievērojamākajiem un zināmākajiem 20. gs. valodniekiem Lietuvā, kurš darbojies gan leksikoloģijas nozarē, gan ir izcilu populārzinātnisko darbu autors, taču vislielāko ievērību gan citu valodas pētnieku, gan pārējās sabiedrības vidū izpelnījies ar saviem darbiem valodniecības vēsturē, turklāt daudzi viņa darbi ir saistīti ar latvistiku. Darbā izmantotās metodes: salīdzinošā metode, ilustratīvā metode un literatūras analīze. Maģistra darbs sastāv no 4 nodaļām, 4 apakšnodaļām un 8 apakšapakšnodaļām, anotācijas latviešu un angļu valodā, saīsinājumu un apzīmējumu saraksta, ievada, secinājumiem un izmantotā literatūras saraksta. Darbā, pirmkārt, tiek sniegta informācija par valodnieka biogrāfiju, otrkārt, tiek raksturots A. Sabaļauska ieguldījums baltu leksikoloģijā, treškārt, tiek aprakstīta ievērojamā valodnieka darbība baltu (tai skaitā latviešu) valodniecības vēsturē un, ceturtkārt, sniegta informācija par valodnieka ievērojamākajiem populārzinātniskajiem darbiem.

The theme of the master work is „A. Sabalauski’s Contribution in Baltistic Studies (in Latvian Studies)“. The aim is to acquaint with the importance of Lithuanian linguist’s A. Sabalauskas’ published works in Baltistica (Latvian Studies), mostly, in lexicology and history of linguistics, and works in popular–science. There have been posed several tasks which can help to approve the hypothesis: Lithuanian linguist A. Sabalauskas is one of the most important and well known linguists in Lithuania in the 20th century; he has worked in lexicology and he is the author of many eminent works in popular-science, however, the most significant part of his contribution is work in the history of linguistics, besides lots of his works are connected with Latvian Studies. There have been used such methods as comparing, analysing of literature and interviewing. The master work consists of 4 parts, 4 subdivisions, which are divided into 8 subdivisions, annotation in Latvian, annotation in English, a list of abbreviations and nomenclature, introduction and a list of literature. The work: firstly, gives some information about linguist’s biography, secondly, characterizes his importance in lexicology, thirdly, describes A. Sabalauskas’ work in the history of Baltic linguistics (including Latvian) and, forthly, gives information about linguist’s most important works in popular–science.
A. Sabalauski’s Contribution in Baltistic Studies (Latvian Studies)
Keywords: Filoloģija; baltistika; latvistika; leksikoloģija; populārzinātne; valodniecības vēsture