Stāstītprasmes sekmēšana pedagoģiskajā procesā 4 -5 gadus veciem bērniem - Briža, Sanita (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autore: Sanita Briža Kvalifikācijas darba vadītāja: Ilze Vilka Kvalifikācijas darba tēma: Stāstītprasmes sekmēšana pedagoģiskajā procesā 4–5 gadus veciem bērniem Mērķis: Teorētiski un praktiski izzināt 4–5 gadus vecu bērnu stāstītprasmes sekmēšanu pedagoģiskā procesa gaitā. Teorētiskā daļa: Tika pētītas pedagogu, filosofu un psihologu atziņas par runu, valodu un stāstītmācīšanos. Tika sniegts 4 – 5 gadu vecu bērnu pedagoģiski psiholoģiskais raksturojums. Tika atklāta stāstītprasmes attīstība par vienu no galvenajiem uzdevumiem sākumskolā, kā arī sižetu sērijas attēli kā līdzeklis bērnu stāstītprasmes veicināšanai. Empīriskā daļa: Tika sniegts pētījuma metodoloģiskais pamatojums, izstrādāti kritēriji bērnu stāstītprasmes novērtēšanai. Tika veikta stastītprasmes novērtēšana pētījuma sākumā un beigās. Tika atspoguļoti pirmsskolas dienas izvērsti plāni, kuros izmantoti sižetu sērijas attēli. Izpētīti un izvērtēti iegūtie dati, tika sniegts izvērtējums par bērnu stāstītprasmi. Iegūtie pētījuma rezultāti vizualizēti tabulās un diagrammās. Struktūra: Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām, ar apakšnodaļām, secinājumiem. Apjoms: Darbs satur 35 lappuses, 40 izmantotās literatūras vienības un avotus, darbā ietilpst 6 attēli, 8 tabulas, 3 pielikumi.

Author of the qualification work: Sanita Briža Qualification supervisor: Ilze Vilka Theme of the qualification work: 'Promoting storytelling skills in the pedagogical process for 4 – 5 years old children' Aim: To theoretically and practically explore the facilitation of storytelling skills in the pedagogical process of 4 – 5 years old children. Theoretical part: The findings of pedagogues, philosophers and psychologists on speech, language and storytelling were studied. The pedagogical-psychological characteristics of 4 – 5 years old children were presented. The development of storytelling skills was identified as one of the main tasks in primary school, as well as the use of a series of images as a means of promoting children's storytelling skills. Empirical part. The evaluation of the storytelling skills was carried out at the beginning and at the end of the study. The extended plans of the pre-school day were presented using a series of images. The data were examined and evaluated, and an assessment of children's storytelling skills was presented. The results of the study were visualised in tables and charts. Scope: The work contains 35 pages, 40 references and sources, the work includes 6 figures, 8 tables, 3 appendices.
Promoting storytelling skills in the pedagogical process for children aged 4-5
Keywords: Izglītības zinātnes; stāstītprasme; valoda; pirmsskola; stāstītmācīšana