Anglicismi Latvijas masu mēdijos (TV) - Kondrāte, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbs “Anglicismi Latvijas masu medijos” apluko izmainas musdienu latviešu valoda, to celonus, pastiprinatu uzmanibu pieveršot aizguvumiem, proti, anglicismiem Latvijas Televizijas pirmas programmas raidijuma „Juniors TV.” Ši bakalaura darba pamatuzdevums bija konstatet, kadi no anglu valodas aizguti vardi ienak latviešu valoda caur plašsazinas lidzekliem, proti, Latvijas Televizijas pirmo kanalu, to analize, kadi ir šis aizgušanas pamatiemesli un kuras jomas notiek seviški aktiva aizgušana. Darba gaita iegutie rezultati lauj secinat, ka valodas maina ir pastavigs un nepartraukts process, kad rodas arvien jauni vardi, pazud dala novecojušu vardu, ienak aizguvumi no citam valodam, jo ipaši no anglu valodas tieši pedejas desmitgades. Anglicismi Latvijas Televizijas pirmas programmas raidijuma „Juniors TV” iemanto salidzinoši nozimigu lomu jo seviški tajas jomas, kuras trukst atbilstošu latviešu valodas vardu.

The present paper “Anglicisms in Latvian Mass Media” examines changes in the contemporary Latvian language, the causes of these changes, focusing on loans, namely, anglicisms in the program of the Latvian Television “Junior TV”. The main goal of the present paper was to register and analyse loans from English that come into Latvian through mass media, namely, through the first program of the Latvian Television, to reveal the basic reasons for this particular borrowing process and to indicate spheres where anglicisms appear most frequently. The results obtained allow to draw conclusion that language changes continuously. There appear new words and at the same time many old words disappear, that there are loans from other languages, particularly, from the English language during the past few decades, that anglicisms in the first program of the Latvian Television “Junior TV” have influence in spheres where there is a lack of corresponding Latvian words.
Anglicisms in Latvian Mass Media (TV)
Keywords: Filoloģija