Uzrunu salīdzinošais pētījums franču, angļu un krievu valodās - Jermolajeva, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2007)
Šis darbs ir veltīts uzrunu salīdzinošam petījumam franču, angļu un krievu valodās sarunvalodas robežās. Pašreizējs darbs ietver uzrunu lomas svarīgumu komunikācijā, viņu kategoriju un viņu struktūrtipu klasifikāciju, faktoru pārskaitījumu, kuri ietekmē viņu izvēli, kā arī viņu dažādu lietošanas sfēru noteikšanu valodā. Secinājumi nosakojoši kritērijas raksturīgas katrai no valodām ir veikti pamatojoties uz 358 uzrunu lietošanas piemēru komparatīvas analīzes, kuri ir salasīti no trīs valodu literārajiem avotiem, un ir balstīti uz vispazīstāmo pētnieku koncepcijām lingvistikas nozārē. Ši pētniecības darba aktualitāte var būt paskaidrota par pētītu vienību nozīmigumu komunikācijas sfērā, kura veido mūsu profesionālas un ikdienas dzīves papilddaļu, un atspoguļo mūsu uzturēšanos sabiedrībā. Turklāt, darbs veltīts uzrunu petījumam trīs dažādās kultūrās, nekad agrāk nebija veikts, kas piešķir šim pētniecības darbam jaunuma un retuma karakteri. Šim darbam ir teorētiskais un praktiskais derīgums. Vinš var būt derīgs kā lingvistiskiem tā arī didaktiskiem un pedagoģiskiem nākošajiem pētniecības darbiem. Šis darbs var arī palīdzēt organizēt savu komunikāciju katram cilvēkam, kurš iestājas sarunu biedra lomā, viņa profesionālajā un personīgajā dzīvē. Atslēgvārdi: uzruna, komunikācija, runātājs, sarunu biedrs

This work is devoted to comparative analysis of appeals in three languages: french, english and russian in the context of spoken language. Present research embrace the importance of role of appeals in communication, classification of their semantic and structural types, enumeration of factors which influence their choice in phrase, as well as definition of different spheres of their usage in speech. Conclusions, defining criterias typical for each language are made on basis of comparative analysis of 358 examples of usage of forms of address collected from litterary sources in three languages, and founded on conceptions of most known researchers in domain of linguistics. The importance of this work consists in significance of learned units in sphere of communication, which is a complementary part to our professional and everyday’s life, and which reflects our behaviour in society. Moreover, the work studying appeals belonging to three different cultures has never been done before, what attributes to this research character of newness and singleness. This work has theoretical and practical utility. It can be useful to further researchs both linguistic and didectic and pedagogical. It will help to every interlocutor to organise his communication in his professional and personal life as well. Keywords: appeals, communication, speaker, interlocutor
Comparative Studies of Appeals in French, English and Russian Languages
Keywords: Valodniecība