Stresa pārvarēšanas stratēģiju atšķirības smēķējošiem un nesmēķējošiem pusaudžiem. - Krištala, Alise (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā tika pētītas stresa pārvarēšanas atšķirības starp smēķējošajiem un nesmēķējošajiem pusaudžiem. Bakalaura darba pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai smēķējošie un nesmēķējošie pusaudži tiek galā ar stresu atšķirīgi, un kādas ir tas atšķirības. Pētījumā piedalījās 60 respondenti, 30 smēķējošie un 30 nesmēķējošie pusaudži, vecumā no 14 līdz 17 gadiem, kaut gan vecumam un dzimumam nozīme netika pievērsta. Lai noskaidrot stresa pārvarēšanas stratēģijas tika izmantota COPE aptauja (Carver, C. S., Scheier, M. F., & Weintraub, J. K., 1989), kuru savā bakalaura darbā 2011. gadā adaptēja Signe Knipše. Aptauja sastāv no 15 skalām, taču tas tika apvienotās trīs lielās kopskalās. Kā arī tai tika pievienota pašizveidota aptauja par demogrāfiskiem datiem un smēķēšanas paradumiem. Pētījumā gūtie rezultāti parāda, ka smēķējošie pusaudži aktīvāk izmanto uz problēmām fokusētas stresa pārvarēšanas stratēģijas atšķirībā no nesmēķējošajiem pusaudžiem. Šī skala parādīja statistiski nozīmīgu atšķirību. Pārejās skalās atšķirību nav. Bakalaura darba pētījuma rezultāti ir ļoti atšķirīgi no iepriekš veiktiem pētījumiem, kuri ir minēti šajā darbā teorētiskajā daļā. Iepriekš veiktajos pētījumos tika atklāts, ka smēķējošie pusaudži visvairāk izmanto izvairīšanas stratēģijas, bet bakalaura darba ietvaros veiktā pētījuma rezultāti parāda, ka izvairīšanas stratēģijas pusaudži izvēlās vienādi bieži. Tas dod pamatu iedziļināties un izpētīt šo jautājumu sīkāk. Noskaidrot, vai šos rezultātus ietekmēja Latvijas pusaudžu kultūrvide, mentalitāte, nikotīna atkarības propaganda masumēdijos. Pastāv arī iespēja, ka pielietota aptauja ne visai der šāda tipa pētījumam, jo jautājumos netika minēta smēķēšana. Tas neļāva respondentiem izvēlēties tādu atbildes variantu izvairīšana skalā, kas atbilstu viņu attiecīgam stāvoklim. Tas arī varētu ietekmēt rezultātus. Atslēgas vārdi: smēķēšana, stresa pārvarēšanas stratēģijas, pusaudži

The research is about differences in coping strategies of smoking and non-smoking adolescents. I wanted to find out how smoking and non-smoking adolescents cope with stress, and what is the difference of their choice. Study includes 60 respondents. 30 smoking and 30 non-smoking adolescents aged 14 to 17 years, although age and gender were not important in my study. In order to find out the stress management strategies I used the COPE questionnaire, which was adopted by Signe Knipse in 2011th(Carver, CS, Scheier, MF, & Weintraub, JK, 1989). The survey consists of 15 scales, but they were combined in three large combyscales. Also self-made survey of demographic data and smoking habits were added. The results of study shows that adolescent smokers used focused on the problem coping strategies more than non-smokers. This scale showed a statistically significant difference. Others scales showed no difference. The results are very different from previous researches, which I used in the theoretical part. The above conclusions of the study results shows that most smoking adolescent use avoiding strategies, but my research results shows that avoidance has been used with same frequency for both groups. That gives a basis to study and investigate the matter further. To find out whether these results are influenced by Latvian adolescent’s cultural, mentality, nicotine addiction mass media propaganda. There is a chance, that survey isn’t suitable for this research, because questions didn’t included smoking. That didn’t allowed respondents to choose the answer in a avoidance scale, that would be suitable for them. That could influence the research results as well.
Differences of coping strategies in smoking and nonsmoking adolescence.
Keywords: Psiholoģija