Sociālā darba pieejas darbā ar notiesātajiem dzimumnoziedzniekiem Latvijā - Dārzniece, Iveta (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba “Sociālā darba pieejas darbā ar notiesātajiem dzimumnoziedzniekiem Latvijā" mērķis ir apzināt, kādas sociālā darba pieejas tiek izmantotas darbā ar dzimumnoziedzniekiem. Tika raksturotas sociālā darba pieejas darbā ar notiesātajiem dzimumnoziedzniekiem, tādas kā kognitīvi biheiviorālā pieeja, sociālās uzvedības korekcija, kopienas iesaistīšanas pieeja, risku un vajadzību novērtēšanas pieeja un labas dzīves modelis. Empīriskajā pētījumā ir veikta dokumentu analīze, intervēti eksperti un veikta fokusgrupas diskusija ar Valsts probācijas dienestā strādājošiem sociālajiem darbiniekiem. Fokusgrupas diskusijas rezultātā tika noskaidrots, ka sociālajā darbā ar notiesātajiem dzimumnoziedzniekiem tiek izmantota kognitīvi biheiviorālā pieeja, risku un vajadzības novērtēšanas metode, motivējošās intervēšanas metode, kā arī starpinstitūciju sadarbības pieeja.

Master’s thesis “Social Work approach with convicted Sex Offenders Latvian” is aimed to identify what social work approaches are used in the work with sexual offenders. In thesis was described social work approaches in dealing with convicted sexual offenders, such as cognitive behavioral approach, social behavior correction, community involvement approach, risk and needs assessment approach and Good life model. In the empirical study has been acomplished analysis of documents, interviews with experts and conducted focus group discussion with the State Probation Service social workers. In consequence of focus group discussion it was concluded that in social work with convicted sexual offenders has been used cognitive behavioral approach, risk and needs assessment method, motivational interviewing, as well inter-institutional cooperation approach.
Social Work approach with convicted Sex Offenders Latvian
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; dzimumnoziedznieki; sociālais darbs kriminālās justīcijas jomā; resocializācija; sex offenders; social work in criminal justice