Organizācijas kultūras ietekme uz inovāciju ieviešanu uzņēmumā "MEPHA BALTIC" - Romaņenkova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba nosaukums ir „Organizācijas kultūras ietekme uz inovāciju ieviešanu uzņēmumā Mepha Baltic”. Darba mērķis ir noskaidrot, kā organizācijas kultūra ietekmē inovāciju ieviešanu uzņēmumā. Temata izvēle pamatojas ar to, ka inovācijas šodien ir ļoti aktuāls temats jebkurā uzņēmumā visā pasaulē. Mūsdienās spēja inovēt un līdz ar to piedāvāt jaunus produktus un pakalpojumus tirgū ir jebkura uzņēmuma ekonomiskas izaugsmes galvenais faktors. Līdz ar to ir ļoti būtiski, lai uzņēmumā būtu atbalstoša organizācijas kultūra, kas pozitīvi ietekmētu inovāciju ieviešanu uzņēmumā.Lai īstenotu darba mērķus autore sākotnēji izpētīja, kas ir organizācijas kultūra, kāda ir tās būtība, kā tā veidojas un izplatās, kā arī kādi pastāv organizācijas kultūras veidi un klasifikācijas. Tālāk autore uzzināja, kādiem nosacījumiem ir jābūt lai uzņēmumā pastāvētu atbalstoša inovāciju ieviešanas organizācijas kultūra, ka arī autore ir izpētījusi kāda šobrīd ir situācija ar inovatīvu darbību Latvijā. Sīkāk tika apskatīts farmācijas tirgus Latvijā salīdzinājumā ar farmācijas tirgu ne tikai parējās Eiropas valstīs, bet arī visā pasaulē. Autore ir analizējis veiktās aptaujas datus un kā tie savstarpēji kontrastē, kā arī galvenos faktorus un nosacījumus, kas veicina inovāciju ieviešanu uzņēmumā. Ar anketas palīdzību tika izpētīta farmācijas uzņēmuma „Mepha Baltic” organizācijas kultūra. Ņemot vērā dažādus faktorus, kas veicina inovāciju ieviešanu uzņēmumā, var secināt, ka pastāv atbalstoša organizācijas kultūra, kas pozitīvi ietekmē inovācijas ieviešanu uzņēmumā. Darbam ir 67 lapas, 21 attēli un 1 pielikums. Lai sekmīgi veiktu izvirzīto uzdevumu, pētījuma procesa gaitā tika izmantotas kvalitatīvas un kvantitatīvas pētījuma metodes. Ar kvantitatīva pētījuma palīdzību, apstrādājot datus un rezultātus, kā arī ar kvalitatīvā pētījuma palīdzību, aprakstot pētījuma problēmu, interpretējot iegūtos datus, izstrādājot secinājumus un sniedzot priekšlikumus, autors noskaidroja kā atbalstoša organizācijas kultūra var pozitīvi ietekmēt inovācijas ieviešanu uzņēmumā.

The title of the Bachelor’s work is „Influence of organizational culture on innovation implementation in the company Mepha Baltic”. The objective of the work is to find out how organizational culture influences innovation implementation in the company. The reason for choosing these theme is that nowadays innovation is one the most actual aspects in any organization worldwide. Today an ability to innovate and with that offer new products and services in the market is any organization’s the main factor for economical success. With that, it is substantially that innovation- supportive organizational culture takes place, which would positively influence innovation implementation in the company. To meet the objective of the bachelor’s work the author firs of all, has analyzed what is organizational culture, what is the main essence of it, how it develops and communicates, as well as, what are the types of organizational culture and classifications. Afterwards, the author discovered what conditions need to exist, so that innovation-supportive organizational culture would take place in the company. Secondly, the author analyzed what is the current situation with innovation activities in Latvia. More closely pharmaceutical market in Latvia was examined in comparison with pharmaceutical markets in other European countries and worldwide. The author has analyzed the results of the questionnaire and how such contrast, as well as the main factors and conditions that promotes innovation implementation in the organization. With the help of the questionnaire, organizational culture of pharmaceutical company „Mepha Baltic” was researched. The work contains 67 pages, 21 pictures and 1 attachment. To perform the objective successfully, during the research the author has used qualitative and quantitative research methods. With the help of quantitative research data and results are analyzed, with the help of qualitative methods the research problem is defined, conclusions are made and suggestions given for innovation-supportive organizational culture in the organization.
Influence of organizational culture on innovation implementation in the company ,,MEPHA BALTIC"
Keywords: Vadībzinātne