Naida kurināšana internetā - Šmite, Rūta (Latvijas Universitāte, 2012)
Jautājumi, kas skar nacionālā, etniskā un rasu naida un nesaticības izraisīšanu mūsdienās ir kļuvuši par padziļinātas izpētes objektu, jo šeit saskaras tādas cilvēka pamattiesības kā Satversmē un starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos nostiprinātās tiesības uz vārda un izpausmes brīvību no vienas puses, un tiesības uz vienlīdzību un mieru no otras puses. Par vienu no mūsdienu problēmām ir kļuvusi naida un nesaticības izraisīšana interneta vidē, kas ir kvalificējama kā smags noziegums, jo šāda darbība publiskajā telpā spēj sasniegt neierobežotu skaitu cilvēku, izraisot sabiedrības sašķelšanos un starpnacionālo attiecību bojāšanos, jo naids un nesaticības veicināšana ir vērsta ne tikai pret kādu konkrētu personu, bet tai pat laikā pret daļu no sabiedrības, grupas ar kuru šī persona sevi asociē. Problēma ir aktuāla, jo būtībā no Krimināllikuma 78.pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma persona sevi nespēj pasargāt. Naids un nesaticība tiek vērsta pret personas „jūtīgajām” īpašībām, ko tā ir ieguvusi dzimstot un dzīves laikā nespēj sevī mainīt. Pētot Krimināllikumā ietverto 78.pantu, kas nosaka atbildību personām par nacionālā, etniskā un rasu naida un nesaticības izraisīšanu interneta vidē, var secināt, ka tajā ietvertais regulējums ir šaurāks kā citu valstu normatīvajos aktos, kā arī tas neatbilst starptautiskajos dokumentos ietvertajiem cilvēktiesību principiem, kas aizliedz jebkāda veida naida un nesaticības izraisīšanu.

The questions which consider national, ethnical and racial hate speech nowadays have become an object of a more profound research, because it is the place where such fundamental rights enshrined in the Constitution and in the international human rights documents as freedom of expression face the freedom of equality, peace and dignity. Also as one of today’s problems has become a hate speech on the Internet. This qualifies as a serious crime, because the action like this in the public space can reach an unlimited number of people. Such action can result in segregation, deterioration of international relations because hatred is directed not only against the individual, but against society. The problem is urgent, because the persons cannot protect themselves from the offense contained in Section 78 of the Criminal Law. The hatred is brought against the person’s „sensitive” or „nature” qualities which the person has obtained by birth and cannot change. Researching the Section 78 of the Criminal Law which defines the responsibilities for the national, ethnic and racial hate speech on the Internet, it can be stated that the regulation included in the Criminal Law is more narrow than the ones in other countries as well as it does not conform with the principles included in international human rights documents which prohibit all forms of hatred and enmity
Hate speech on the Internet
Keywords: Juridiskā zinātne