Operāciju bloka darba organizēšana X stacionārā - Brīvere, Mairita (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – Operāciju bloka darba organizēšana X stacionārā. Tēmas aktualitāti nosaka, ka operaciju zāles plāns ir svarīgs, jo ķirurģiskās iejaukšanās veic 52% no visiem pacientu uzņemšanas gadījumiem, kas savukārt sastāda 40% no visiem slimnīcas izdevumiem. Darba mērķis ir noskaidrot operācijas bloka darba organizēšanu X stacionārā. Pētniecības uzdevumi ir: 1.veikt literatūras analīzi par operācijas bloku un tā darba organizāciju; 2.izstrādāt novērojuma protokolu, lai noskaidrotu operācijas bloka darba organizāciju; 3.veikt iegūto datu apkopošanu un analīzi; 4.izdarīt secinājumus un izstrādāt ieteikumus. Pētniecības jautājums: kāda ir operācijas bloka darba organizācija X stacionārā? Pētniecības instruments: novērošanas protokols. Pētniecības metode – kvantitatīvā. Bakalaura darba mērķis ir sasniegts, darba autors ir nonācis pie secinājumiem un uzskata, ka operācijas bloka darba organizācija ir neapmierinoša, ko arī parāda rezultātu analīze. 80% no veiktajām operācijām netika ievietoti implanti vai protēzes, savukārt 20% no kopējā skaita tika ievietoti implanti vai protēzes cilvēka organismā. No kopējā operāciju skaita, kurā tiek ievietoti implanti vai protēzes, 35% tika veikti vispirms, dienas sākuma daļā, savukārt 65% tika veikti vēlāk.

Bachelor Theme – Work Organization of Operation Block at X Station. The topicality of the theme is determined by the operating theater planing importance, as surgical intervention accounts for 52% of all patient admissions, which is usualy 40% of all hospital expenses. The aim of the thesis is to find out how the operation block work is organized in X hospital. Research tasks : 1. Analyze the literature about the operation block and its work organization; 2. Develop an observation protocol to determine how the operation block work is organized; 3. Collect and analyze obtained data; 4. Make conclusions and recommendations. Research question: what is the operation block work organization in X Station? Research tool: observation protocol. Research Method – Quantitative. The goal of the bachelor's thesis is achieved. Based on result data analysis author has come to conclusions that the work organization of the operation block is unsatisfactory. 80% of the operations performed did not include implants or prostheses, while 20% of the total number of implants or prostheses were placed in the human body. From total number of operations where implants or prostheses are inserted, 35% were made first, at the beginning of the day, while 65% were made later.
Work Organization of Operation Block at X Station
Keywords: Medicīna; Operāciju bloks; plānošana; organizēšana; operation block; planning