Uzņēmēja tēls un statuss latviski iznākošajā presē 2005.g. - Leimane, Laura (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darba „Uzņēmēja tēls un statuss latviski iznākošajā presē 2005.gadā” mērķis bija noskaidrot, kāds ir Latvijas uzņēmēja tēls latviski iznākošajā presē un kas to raksturo. Tika noskaidrots, kā uzņēmēja tēlu pasniedz dažāda rakstura izdevumi un kādas ir atšķirības starp piedāvātajiem uzņēmēju portretiem. Darbā veikta publikāciju analīze 5 preses izdevumos - Santa, Klubs, Kapitāls, Privātā Dzīve un Dienas Bizness. Pētījums parādīja, ka Latvijā preses izdevumu piedāvātais uzņēmēja tēls ir pozitīvs. Publikācijās uzņēmējdarbība ir atzīta darbības nozare. Atspoguļojot uzņēmēju kā ekspertu, piedāvātais tēls vienmēr ir pozitīvs, bet uzņēmēja kā privātpersonas atspoguļošana dažādos izdevumos ir atšķirīga. Iegūtie rezultāti ir diezgan vienveidīgi un paredzami, kas norāda uz stabilu mediju sistēmu. Konstruētais uzņēmēja tēls ir atkarīgs no katra izdevuma koncepcijas, ko nosaka auditorijas vajadzības.

Aim or the bachelor’s paper „The Image and Status of Businesspeople in Latvian Language Press (2005)” was to find out the principles of businesspeople image formation in Latvian language press. This was an attempt to clarify the businesspeople image, constructed by differently positioned newspapers and magazines, and what are the differences among the offered images. The publication analysis covers magazines Santa, Klubs, Kapitāls, Privātā Dzīve and newspaper Dienas Bizness. The results show that business is an acknowledged occupation in Latvian press. Representing the businessman as an expert, the constructed image is always positive. Whet representing businessman as an individual the results vary. The offered businesspeople image depends on the conception of the press issue, for instance, recreative magazines mostly write about businessman as a private person, but business issues show businessman as an expert, socially responsible person.
The Image and Status of Businesspeople in the Latvian Language Press (2005)
Keywords: Komunikācijas zinātne