VAS "Latvijas Dzelzceļš" informācijas sistēmas modernizācija - Mudrova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2016)
Lai tālāk attīstītu VAS „Latvijas dzelzceļš” Informācijas Skaitļošanas Centra informācijas sistēmu tiek veikta uzņēmuma darbības un finanšu analīze. Darbā laikā bija definēta klasifikatoru saņemšanas un apstrādes problēma, kura iekļauj sevī arī klasifikatoru uzturēšanu. Klasifikatoriem ir svarīga loma uzņēmuma darbībā – tie nodrošina standartizēto informācijas avotu, kuru izmanto visās dzelzceļa administrācijās NVS valstīs, Latvijas Republikā, Lietuvas Republikā un Igaunijas Republikā. Vienotie klasifikatori tiek katru ritu atjaunoti Galvenā Maskavas Skaitļošanas Centrā, un ir svarīgi uzturēt tos aktuālajā stāvokli visos pārejos serveros un valstīs. VAS „Latvijas Dzelzceļš” koncernā šo pakalpojumu nodrošina Informācijas Skaitļošanas Centrs. Pašlaik darbs pārsvarā tiek pildīts manuāli, kas ievērojami apgrūtina tas izpildi, dod lielu slodzi ne tikai uz atbildīgajiem darbiniekiem, bet arī uz cilvēkiem, kuri mēģina klasifikatorus dabūt. Tas ietekme citu procesu darbību, ka arī samazina kopējo darba veikšanas ātrumu. Šodien klasifikatoru saņemšanas un apstrādes sistēma ir pārāk sarežģīta un pārslogota ar nevajadzīgiem datubāzēm. Tā nenodrošina ērtu un stabilu piekļuvi pie nepieciešamiem datiem, dažreiz maldina lietotājus ar nepareizo un neaktuālo informāciju. Sistēmu ir grūti saprast darbiniekiem, orientēties tajā ir problemātiski, kas rezultātā negatīvi ietekme darba produktivitāti un var novest pie nopietnām problēmām starptautiskas komunikācijas ziņā. Ņemot vērā visus šos faktorus tika pieņemts lēmums izveidot jaunas sistēmas koncepciju, ka pamatu ņemot pašlaik esošo sistēmu. Lai sasniegtu šo mērķi tika izanalizētas uzņēmuma rādītāji un šodien izmantotās sistēmas, īpašo uzmanību pievēršot tieši klasifikatoriem. Tika izpētīti un aprakstīti visi klasifikatoru apstrādes posmi, sakot ar to saņemšanu no Maskavas Galvenā Skaitļošanas Centra, un beidzot ar klasifikatoru izmantošanu Latvijas serveros. Apkopojot visu saņemto informāciju, bija izveidota jaunas sistēmas koncepcija, kurā tika iekļauti ne tikai klasifikatori no Maskavas, bet arī no Sanktpēterburga, kurus šodien saņem un apkalpo, izmantojot alternatīvo ceļu un atsevišķu sistēmu. Jaunas sistēmas koncepcija tika izstrādāta ar mērķi samazināt manuāla darba apjomu visā klasifikatoru apstrādes ķēdē. Lai visi klasifikatoru apkalpošanas aspekti kļūstu ērtāki, tika pieņemts lēmums automatizēt arī klasifikatoru atjaunošanas procesu. Šim nolūkam bija izstrādāts SQL DB2 trigeris – automātiska procedūra, kuras uzdevums ir meklēt starpību starp oriģināliem klasifikatoriem un klasifikatoru kopijām.

In order further develop the SJSC "Latvian Railway" Information Computational Center IS was carried out company's operational and financial analysis. During the works, was defined problem with classifier reception and processing, which also includes classifier maintenance. Classifiers have an important role in the company's activities - they provide a standardized source of information, which is used in all railway administrations of the CIS countries, Republic of Latvia, Republic of Lithuania and Republic of Estonia. Common classifications are updated every morning in Moscow’s Main Computational Center, and it is important keep them in the latest state on other servers and at all other countries. In the SJSC “Latvian Railway” Information Computational Center provides this service. Currently, work is mostly done manually. This greatly complicates the implementation process; it gives big workload not only on the responsible staff, but also on people who are trying to get classifiers. This affects the functioning of other processes, as well as reduce the overall work performance speed. Today classifier receiving and processing system is too complex and overloaded with unnecessary databases. It does not provide a convenient and reliable access to the necessary data; sometimes mislead users with inaccurate and outdated information. This system is difficult for understanding; navigation there is problematic, which results in a negative impact on work productivity and can lead serious problems in terms of international communication. Taking into account all these factors, was decided to create a new system concept that will be based on the currently existing system model. To achieve this goal, we analyzed company's parameters and the system that are used today; special emphasis was done on the classifiers. Was explored and described all classifier processing stages, starting with the information receiving from the Moscow Main Computing Centre, and ending with the classification usage on Latvian servers. Gathering all received information was created a new system concept, which includes not only the classifiers from Moscow but also from St. Petersburg. Today they are received and served through alternative route and separate system. The new system concept was developed with the aim of reducing the manual workload throughout the classifiers processing chain. To create more convenient service for all classification aspects, the decision to automate the process of restoring the classifier was made. For this purpose was developed in DB2 SQL trigger - automatic procedure, whose task is to search for the difference between the original classifiers and classifier copies.
"Latvian Railway" information system modernization
Keywords: Vadībzinātne; LDz; Klasifikatori; Datubāze; Automatizācija