Dzemdes kakla invazīvas manipulācijas anamnēzē un maksts mikrofloras izmaiņas kā riska faktori priekšlaicīgam dzemdes kakla saīsinājumam grūtniecēm - Silniece, Diāna (Latvijas Universitāte, 2025)
Ievads. Priekšlaicīga dzemdes kakla saīsināšanās ir viens no priekšlaicīgu dzemdību riska faktoriem. Turklāt priekšlaicīgas dzemdības tiek uzskatītas par vienu no galvenajiem jaundzimušo nāves cēloņiem. Mūsdienās jaundzimušo mirstība saglabājas ļoti augsta. Darba mērķis. Izvērtēt, vai anamnēzē esošas dzemdes kakla invazīvas manipulācijas un maksts mikrofloras izmaiņas ir riska faktori priekšlaicīgam dzemdes kakla saīsinājumam 2. grūtniecības trimestra laikā. Materiāli un metodes. Tika veikts prospektīvs kohortas pētījums, salīdzinot pētījuma grupu (vienaugļa grūtniecība, vecums >18 gadiem, 2. grūtniecības trimestra laikā dzemdes kakla garums <25mm) ar kontroles grupu (vienaugļa grūtniecība, vecums >18 gadiem, 2. grūtniecības trimestra skrīninga laikā dzemdes kakla garums >25mm). Abām grupām vizītes laikā tika ņemts maksts mikrofloras uzsējums. Pētījuma grupa tika iegūta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna veselības klīnikas realizētā pētījuma “Progesterona un dzemdes kakla pesārija efektivitātes novērtējums priekšlaicīgu dzemdību novēršanai grūtniecēm ar saīsinātu dzemdes kaklu” ietvaros laika posmā no 2016. līdz 2024. gadam, savukārt kontroles grupa ievākta no 2024. līdz 2025. gadam Auxilia Prima klīnikā, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna veselības klīnikā un ārstu praksē Quartus. Datu statistiskā analīze tika veikta, izmantojot IBM SPSS 26.0. Rezultāti. Pētījumā kopā tika iekļautas 159 pacientes, no kurām 42 pētījuma grupā un 117 kontroles grupā. Pētījuma grupā 27 no 42 (64,3%) pacientēm anamnēzē bija kāda no invazīvām dzemdes kakla manipulācijām, kamēr kontroles grupā vien 16 no 117 (13,7%) pacientēm. Statistiski nozīmīga atšķirība starp pētījuma grupām bija tieši dzemdes dobuma abrāzijas un dzemdes kakla konizācijas gadījumā. Maksts mikrofloras uzsējumos tika konstitēti 26 dažādi mikroorganismi, tomēr netika atklāta kāda mikroorganisma biežāka izplatība pētījuma grupā. Secinājumi. Invazīvas dzemdes kakla manipulācijas anamnēzē, īpaši dzemdes dobuma abrāzija, bija biežāk sastopamas pētījuma grupas pacientēm. Pētījuma grupā bija ievērojami biežāk sastopamas priekšlaicīgas dzemdības un vēlīni spontāni aborti. Savukārt, netika novērotas būtiskas atšķirības maksts mikrofloras sastāvā starp pētījuma grupām. Atslēgvārdi. Maksts mikroflora, invazīvas dzemdes kakla manipulācijas, priekšlaicīgi saīsināts dzemdes kakls, priekšlaicīgas dzemdības.

Introduction. Premature cervical shortening is one of the risk factors for preterm birth. Moreover, preterm birth is considered one of the main causes of neonatal death. Today, neonatal mortality remains very high. Aim. To assess whether a history of invasive cervical manipulations and changes in vaginal microflora are risk factors for premature cervical shortening during the 2nd trimester of pregnancy. Materials and methods. A prospective cohort study was conducted, comparing the study group (singleton pregnancy, age >18 years, cervical length <25mm during the 2nd trimester of pregnancy) with the control group (singleton pregnancy, age >18 years, cervical length >25mm during the 2nd trimester of pregnancy screening). Vaginal microflora cultures were taken for both groups during the visit. The study group was recruited as part of the study “Evaluation of the effectiveness of progesterone and cervical pessary for the prevention of preterm birth in pregnant women with a shortened cervix” conducted by the Women's and Child Health Clinic of Pauls Stradiņš Clinical University Hospital in the period from 2016 to 2024, while the control group was collected from 2024 to 2025 at the Auxilia Prima clinic, the Women's and Child Health Clinic of Pauls Stradiņš Clinical University Hospital and the Quartus medical practice. Statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS 26.0. Results. A total of 159 patients were included in the study, of which 42 in the study group and 117 in the control group. In the study group, 27 out of 42 (64.3%) patients had a history of invasive cervical manipulation, while in the control group only 16 out of 117 (13.7%) patients. A statistically significant difference between the study groups was precisely in the case of uterine cavity abrasion and cervical conization. 26 different microorganisms were identified in vaginal microflora cultures, however, no more frequent distribution of any microorganism was detected in the study group. Conclusions. A history of invasive cervical manipulation, especially uterine cavity abrasion, was more common in the study group. Premature birth and late spontaneous abortion were significantly more common in the study group. However, no significant differences were observed in the composition of the vaginal microflora between the study groups. Keywords. Vaginal microflora, invasive cervical manipulations, prematurely shortened cervix, preterm birth.
History of invasive cervical manipulations and changes in vaginal microflora as a risk factors for premature cervical shortening in pregnant women
Keywords: Medicīna; Maksts mikroflora; Invazīvas dzemdes kakla manipulācijas; Priekšlaicīgi saīsināts dzemdes kakls; Priekšlaicīgas dzemdības