Vardarbības atainošanas laikrakstā "Vesti Segodnja" ietekme uz auditoriju: auditoriju attieksmes un vērtējumu analīze - Prohožaja, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī bakalaura darba tēma ir „Vardarbības atainošanas laikrakstā "Vesti Segodnja" ietekme uz auditoriju: auditoriju attieksmes un vērtējumu analīze”. Pētnieciskā problēma bija noskaidrot, vai lasītājiem ir svarīgi saņemt informāciju par vardarbību no publikācijām presē; vai šāda veida publikācijas negatīvi ietekmē mūsdienu sabiedrību. Savukārt, pētījuma mērķis ir uzzināt, cik aktuālas ir publikācijas, kas atspoguļo vardarbību un noziegumus, kā arī uzzināt, kā šādu informāciju uztver lasītāji. Pētījuma lauku veidoja laikraksta „Vesti Segodnja” («Вести Сегодня») lasītāji (viņu attieksmes par vardarbību presē un publikāciju par vardarbību vērtējumi), saturs (vardarbīgs) un žurnālistu uzskati par vardarbības presē lomu sabiedrības dzīvē. Pēc pētījuma īstenošanas var apgalvot, ka dažādi cilvēki vienu un to pašu ziņu var uztver dažādi. Kāda ziņojuma uztvere, viedokļi par kādu jautājumu, reakcija uz kādu ziņojumu vai notikumu ir atkarīgi no cilvēka vecuma, dzimuma, sociālās lomas, uztveres, rakstura, apkārtnes, kā arī personiskās pieredzes. Savukārt, informācijas uztveršana un prioritēti ir atkarīgi no lasītāja dzimuma, vecuma un nodarbinātības veida. Atslēgas vārdi: vardarbība, prese, laikraksts, ietekme, uztveršana.

The title of this bachelor is „Violence Issues Covered in "Vesti Segodnja" Newspaper Influence on the Readers, their Attitude and Evaluation Analysis”. Research question was to find out if it is important for readers to get an information about the violence; if this kind of information has an unfavorable influence on the society. The aim of the bachelor was to find out if the violence issues covered in the newspaper are relevant and how the readers assimilate this kind of information. The area of the research was the readers and the content of the „Vesti Segodnja” newspaper and journalist opinion about violence issues importance. After doing this research was noted, that there is some diferences how different people assimilate the same news. Assimilation depends on person’s age, sex, social role, character, neighborhood, education and personal experience. Key words: violence, press, newspaper, influence, assimilation
Violence Issues Covered in "Vesti Segodnja" Newspaper Influence on the Readers, their Attitude and Evaluation Analysis
Keywords: Komunikācijas zinātne