Galvinieka atbildības problemātiskie aspekti. - Frolovs, Guntis (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēmas nosaukums ir „Galvinieka atbildības problemātiskie aspekti”. Galvojums ir viens no saistību pastiprināšanas veidiem. Lai attīstītu ekonomisko aktivitāti, jau senajā Romā, galvojums kalpoja, kā personisks garants saistību izpildīšanai. To nodrošināja trešā persona, kura ar savu galvu galvoja kreditoram par citas personas parādu. Zinātniskā darba mērķis ir izpētīt galvinieka tiesības un pienākumus fiziskas maksātnespējas procesos, normatīvo regulējumu, saistību dzēšanu, pastāvošo tiesu praksi un tiesībzinātnieku viedokļus, izzināt iespējamos strīdīgos jautājumus pastāvošajās normās un tiesu spriedumos. Lai sasniegtu darba mērķi ir noteikti sekojoši uzdevumi: 1)izpētīt galvojuma institūtu un to regulējumu Latvijas civiltiesībās; 2)iepazīties ar Latvijas tiesu praksi galvojuma lietās, juridisko literatūru un izzināt tiesību teorētiķu un praktiķu viedokļus un atziņas; 3)noskaidrot iespējamos problēmjautājumus un meklēt risinājumus tiem. Darbā autors saskārās ar viedokļu dažādību un atšķirīgu tiesību normu interpretāciju gan tiesībzinātnieku vidū, gan tiesas spriedumos.

Bachelor work topic name is "Problematic aspects of the guarantor’s liability". The guarantee is one of the ways to strengthen commitment. In order to develop economic activity already in ancient Rome, the guarantee served as a personal guarantee to fulfil obligations. It was provided by a third party who, with his head, surety to the creditor of another person's debt. The aim of the bachelor work is to research the rights and obligations of the guarantor in the insolvency proceedings of natural, the regulatory framework, the abolition of obligations, the existing jurisprudence, and the opinions of law-makers, to explore possible controversial issues in existing norms and court rulings. In order to achieve the objectives are defined in the following tasks: 1) to research the guarantee institution and its regulation in the civil law of Latvia; 2) get acquainted with the jurisprudence of Latvian courts in matters of warranty, legal literature and find out the opinions and opinions of legal theorists and practitioners; 3) identify possible issues and search for solutions to them. In the work, the author was confronted with a variety of opinions and interpretation of different legal norms both in the field of lawmakers and in court judgments.
Problematic aspects of the gurantor's liability.
Keywords: Juridiskā zinātne; ekspromisoriskais galvinieks; spēkā esoša saistība; tiesneša tiesības; tiesību tālākveidošana; darījuma pušu paustā griba