Mājsaimniecību ienākumu nevienlīdzība - Eņģele, Anna Līga (Latvijas Universitāte, 2022)
Ienākumu nevienlīdzība ir viena no redzamākajām dzīves līmeņa atšķirību izpausmēm katrā valstī. No ienākumiem ir atkarīga mājsaimniecību dzīves kvalitāte, atstājot ietekmi uz valsts ekonomiku, tās izaugsmi, attīstību un spēju būt konkurētspējīgai. Darba mērķis ir, izmantojot ekonometriskās metodes, noskaidrot Eiropas Savienības mājsaimniecību ienākumu nevienlīdzības ietekmējošo faktoru nozīmīgumu. Iegūtie rezultāti norāda, ka valdības sociālajiem izdevumiem, sociālajiem pabalstiem ģimenēm un bērniem, kā arī sociālajiem pabalstiem mājoklim ir svarīga loma ienākumu nevienlīdzības mazināšanā. Mājsaimniecībām ar diviem pieaugušajiem un diviem bērniem izmaksas par mājokli veicina to nonākšanu nabadzības riska līmenī. Smags mājokļu trūkums pilsētās ir problēma, ar kuru visvairāk saskaras analīzē iekļautās ES mājsaimniecības ar diviem pieaugušajiem un diviem bērniem.

Income inequality is one of the most visible differences in living standards in each country. Income determines the quality of life of households and affects the national economy, its growth, development and competitiveness. The aim of this paper is to investigate the role of factors influencing household income inequality in the European Union using econometric methods. The results show that government social expenditure, social benefits for families and children, and social housing benefits play an important role in reducing income inequality. For households with two adults and two children, the cost of housing contributes to their vulnerability to poverty. The severe urban housing deprivation is a serious problem for EU households with two adults and two children included in the analysis.
Household income inequality
Keywords: Ekonomika; ienākumu nevienlīdzība; mājsaimniecība; ienākumu nevienlīdzības ietekmējošie faktori; mājokļi; ES valstis