Auto nozares terminu lietojums profesionālajā un ikdienas vidē - Jasulovičs, Aivars (Latvijas Universitāte, 2013)
Šis maģistra darbs aplūkos dažādu jaunāko auto terminu ienākšanu Latviešu valodā. Pamat problēma ir tas, ka Latvijā praktiski neko neveido un neizgatavo auto nozarē. Lielākā daļa jauninājumu nāk no Rietumeiropas, Japānas un ASV. Parasti visi jauninājumu nosaukumi ir angļu valodā un ne vienmēr tiem var veidot ekvivalentus tulkojumus gan nozīmes, gan uzbūves ziņā. Otrs problēmas aspekts ir salīdzinoši ļoti šaurais cilvēku loks, kam tas ir aktuāli. Jo vienkāršam auto lietotājam šīs tendences visbiežāk nav aktuālas, bet auto entuziastiem un nozares ekspertiem ir savs arodžargons. Tas arī tiks aplūkots tiks salīdzināti oficiālas vides un subkultūru veidotie termini. Tiks aplūkotas teksta tulkošanas problēmas. Kuras īpaši aktuālas auto žurnālistikā un subkultūru vidē, kurās nereti valda žargonismi ar pilnīgi atšķirīgu no vārdu sākotnējās semantiskās nozīmes.

This master thesis will look at different new terms introduced in Latvian language. The main difficullty is the fact that almost nothing is produced in territory of Latvia. Most of the innovations come from Western European countries, Japan and USA. Mainly all the names of these innovations are in English and it is not always possible to give equivalent translations in terms of meaning and structure. The other aspect is the number of people interested in this is rather low. A simple user of automobile will most likely not be interested in this at all, and all the enthusiasts and experts of the field communicate in their specialised jargon. the official and subcultural terms will be compared. Also the difficulties of translating car subculture texts and auto journalism articles will be viewed. these the words quite often semantically have a very different meaning in from the one that is the first and main.
Use of Automotive Industry Terms in Professional and Casual Environment
Keywords: Valodniecība