Tefras daļiņu identifikācija Cenas tīreļa kūdrā - Reiniks, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2009)
Tefra ir vulkāniskas izcelsmes materiāls, kas izvirduma laikā tiek izsviests atmosfērā un horizontālā virzienā pa gaisu izplatās simtiem, un pat tūkstošiem kilometru attālumā no izvirduma avota. Par cik tefrohronoloģija ir noderīgs „instruments” Kvartāra nogulumu stratigrāfijā, pēdējā gadsimta laikā Ziemeļatlantijas reģionā veikti daudzi tefrohronoloģiski pētījumi. Pētījumi pierādījuši Islandes izcelsmes tefras plašo izplatību Ziemeļatlantijas reģionā un tās vērtību Kvartāra nogulumu stratifikācijā un datēšanā. Šajā bakalaura darbā tiek prezentēti pirmie Latvijas teritorijā atrastie Holocēna tefras graudi, kuri konstatēti Cenas tīreļa kūdrā. Pētījums tika veikts noraktā atsegumā ievācot kūdras monolītu paraugus un, tālāk laboratorijā, pēc morfoloģiskajām pazīmēm tajos identificējot tefras graudus. Konstatētajiem graudiem, iespējams, ir liela nozīme tefras izplatības pētījumos visā Ziemeļatlantijas reģionā, kā arī tie pierāda, ka tefrohronoloģiski pētījumi iespējami arī Latvijā. Atslēgas vārdi: Cenas tīrelis, tefrohronoloģija, tefras graudu morfoloģija.

Tephra is a volcanic material, which is carried upwards in the eruption cloud, and then dispersed sideways by wind, hundreds and thousands kilometres away from the source. As tephrochronolgy is a useful tool in Quarternary stratigraphy, many tephrochronological investigations have been made in the whole Northatlantic region for the past century. These investigations have proved the wide dispersal of Islandic origin tephra in the Northatlantic region and its high value in the Quarternary sediment stratification and dating. This bachelor work presents first Holocene tephra shards found in the territory of Latvia, which were discovered in Cena mire peat. The investigation was made in an open section by taking monolith peat samples and then identifying the shards by their morphologic properties in the laboratory. The identified shards may be of high value for tephra dispersal mapping in the whole Northatlantic region, and also they prove that tephrochronological investigations are possible in the territory of Latvia. Keywords: Cena mire, tephrochronology, tephra shard morphology.
Identification of tephra shards in the Cena mire peat
Keywords: Ģeoloģija