Eiro ieviešanas process Latvijā, nepieciešamība, problēmas un risinājumi - Gavroņika, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēmas nosaukums ir „Eiro ieviešanas process Latvijā: nepieciešamība, problēmas un risinājumi”. Latvija kopš 2004. gada 1. maija ir Eiropas Savienības dalībvalsts un ir uzsākusi gatavošanās procesu tam, lai veicinātu Latvijas integrāciju Eiropas Monetārā Savienībā un pievienotos vienotajai eirozonai. Eirozonas izveidi, savukārt, ir noteikuši daudzi faktori, galvenokārt, meklējumi pēc stabilitātes un drošības. Bakalaura darba mērķis ir pamatot eiro nepieciešamību Latvijā, noteikt priekšrocības un zaudējumus, esot vienotajā valūtas sistēmā, kā arī apzināt problēmas un sniegt priekšlikumus eiro drīzākai ieviešanai Latvijā. Darba autore ir izpētījusi informāciju par Eiropas Savienības izveidošanas priekšvēsturi, Eiropas Monetāras Savienības izveides cēloņiem un Eiropas Centrālo Banku, kā eiro pārvaldes galveno institūciju. Tiks sniegts arī pamatojums fiksētā vai peldošā kursa izvēlei, kā arī aprakstīta eirozonas priekšvēsture. Darba pirmajā nodaļa autore izpētīja Eiropas integrācijas procesu, Eiropas Centrālo Banku, kā galveno eiro pārvaldes institūciju. Darba otrā nodaļa autore izpēta Latvijas atbilstību vienotas valūtas zonas priekšnosacījumiem, analizē Māstrihtas konverģences kritēriju izpildi Latvijā un salīdzina ar eirozonas līmeni kopumā. Analizē iespējamos ieguvumus un zaudējumus no iestāšanas eirozonā. Darba trešā nodaļa autore izpēta eiro ieviešanas problēmas un to risinājumus Latvijā un sniedz trīs eiro ieviešanas prognozes – optimistisko, reālistisko un pesimistisko, kā arī pēta Māstrihtas kritēriju izpildi nākotnē, eiro ieviešanas problēmas un to risinājumus. Izstrādājot šo darbu autore ir nonākusi pie tādiem būtiskiem secinājumiem, ka eiro ieviešanai ir nopietns pamatojums un to ieviešanas atlikšana Latvijā pastiprina ekonomisko nestabilitāti, starptautisko reitingu krišanos, palielinātus izdevumus, kas saistīti ar valūtas konvertācijām, norēķiniem ar partneriem, investīciju plūsmas samazināšanos. Eiro esamība Latvijā krīzes laikā būtu mazinājusi finanšu tirgus nervozitāti, uzticamības līmeņa krišanos un pozitīvi atsaukusies uz Latvijas tautsaimniecību, tādējādi mazinot krīzes radīto šoku. Tagad pēc iestāšanās ES Latvijai jāapliecina ekonomiskā gatavība kļūt par pilntiesīgu eiro zonas dalībvalsti. Bakalaura darbs sastāv no 75 lapām, kurās ir iekļauts 15 attēli, 6 tabulas. Autore ir izmantojusi 57 literatūras avotus.

The title of a work is „Process of euro implementation in Latvia: reasons, problems and solutions”. Latvia is a member country of European Union since 1st May 2004, Latvia started process of integration in European Monetary Union and preparations to join eurozone. Many factors like necessity of stability, safety and independence in realization of monetary politics has established foundation of euro zone. Euro zone is based on theory of united currency areas, which comprises risks and benefits member countries gain from using unified currency. The main point of this work is to give a resonable necessity of euro implementation in Latvia, basic advantages and disadvantages of being in united currency area, figuring out main problems of implementing process of euro in Latvia and proposals for faster joining euro zone. F irst part of the work describes The process of European integration. Author gives information about European Union history, the reasons why was established European Monetary Union and European Central Bank, as a main euro managing institution. Second part of the work author reserch united currency zone, analyse accompishment Mastricht convergence criteria in Latvia and comparise with eurozone level. Author describes losses and acquisicion from joining united euro zone. In the third part of a work author gives three forecasts of joining euro zone – optimistic, realistic and pessimistic, figures out performance of Mastricht criteria in the future. Author gives solutions and proposals to complete convergence criteria which preformance have a serious problems in Latvia. Researching this subject author makes a conclusion that, is a serious charge to implement euro and leaving over it’s implementation will invigorate economical instability in Latvia and are going down international ratings, rising costs on currency exchanges for international settlements and investition flood in Latvian economy is going down. If euro would be implemented in Latvia there would be posibility that it would kept down nervousity on financial market and positively respond on national economics, thereby making down consequences of a crisis shock. Work consists of 75 pages, which include 15 pictures and 6 tabels. Author used 57 literature sources.
Process of euro implementation in Latvia, reasons, issues and solutions
Keywords: Vadībzinātne