Mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas loģistikā Latvijā. - Zarāne, Linda (Latvijas Universitāte, 2021)
Mākslīgais intelekts ir nozīmīga tehnoloģija daudzu uzņēmumu biznesa procesos, lai saglabātu konkurētspēju, arī loģistikas uzņēmumiem ir jāizpēta kas ir mākslīgais intelekts un kādus ieguvumus šo tehnoloģiju ieviešana tiem spētu sniegt. Pētījuma mērķis ir, pamatojoties uz teorijas atziņām par mākslīgā intelekta izmantošanu loģistikas procesos un empīriskā pētījuma rezultātiem, izpētīt mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas Latvijas loģistikas uzņēmumu biznesa procesos, kā arī izstrādāt priekšlikumus Latvijas loģistikas uzņēmumu loģistikas procesu pilnveidošanai mākslīgā intelekta izmantošanas kontekstā. Pētījuma rezultāti liecina, ka mākslīgā intelekta pielietošanu Latvijas loģistikas uzņēmumu biznesa procesos kavē nozares tirgus sadrumstalotība, augstās mākslīgā intelekta risinājumu izmaksas un zemā izpratne par mākslīgā intelekta risinājumu potenciālajiem ieguvumiem un lietderību. Darba apjoms ir 80 lappuses. Darbs satur 1 tabulu, 14 attēlus un 9 pielikumus. Darbā izmantoti 144 literatūras avoti.

Artificial intelligence has become an important technology in the business processes of many companies today. To remain competitive, logistics companies need to study how they could benefit from introducing artificial intelligence technologies in their business processes. The aim of this research, which is based on the findings in theory regarding the use of artificial intelligence in logistics processes and the results of an empirical study, is to explore the possibilities for using artificial intelligence in the business processes of Latvian logistics companies. It also aims to develop proposals for improving the logistics processes of Latvian logistics companies by using artificial intelligence and it is based. The results of the research show that the application of artificial intelligence in the business processes of Latvian logistics companies is hindered by the fragmentation of the industry market, high costs of artificial intelligence solutions and low understanding of the potential benefits and effectiveness of artificial intelligence solutions. The paper consists of 80 pages, containing 1 table, 14 figures, 9 appendices and 144 references.
Possibilities for using artificial intelligence in logistics in Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; mākslīgais intelekts; loģistika; uzņēmumi; biznesa procesi