Rakstveida sarunu iezīmes tiešsaistes diskusiju forumos - Namatēva, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
Pastāv dažādas komunikācijas formas un viena no tām ir digitālā komunikācija. Ziņu sūtīšana un saņemšana notiek digitālā vidē, kur valda īpaši noteikumi, nerakstīti likumi, kur valodas stila pielietojums atšķiras gan funkcionāli, gan pēc tipiskā satura. Digitālā valoda tiek identificēta kā “rakstveida saruna”, jo tā balstās, izmantojot rakstu kodu un sarunvalodas dinamiskās īpašības. Sociālajos forumos ziņu apmaiņa noris caur t.s. diskusiju pavedieniem, kas dod iespēju parādīt dalībnieku iejaukšanos pēc tā veida, kas tiek izteikta un mērīta kā reakcija vienam uz otru. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda veida iejaukšanās dominē diskusiju forumos tīmekļa vietnē “Doctissimo.fr”? Darba autore izvirzīja pētījuma jautājumus, kādas sarunvalodas iezīmes ir novērojamas šajos diskusiju forumos? Vai pastāv korelācija starp iejaukšanās veidiem un izmantotajām sarunvalodas iezīmēm? Pētījumā tika izmantotas gan kvalitatīvās, gan kvantitatīvas pētījumu metodes. Kvantitatīvie dati tika statistiski analizēti, izmantojot IBM SPSS Statistics V22.0 programmnodrošinājumu. Savukārt kvalitatīvie, izmantojot sarunu analīzi. Iegūtie rezultāti liek secināt, ka novērotajās dalībnieku apmaiņās dominē reaktīvais iejaukšanās veids, turklāt starp dažādiem iejaukšanās veidiem korelācija ir vāja. Pētījumā tika apskatīti 10 sarunvalodas iezīmes tipi. Pētījums atklāja, ka kopumā reaktīvās iejaukšanās veicina dalībnieku mijiedarbību vienam ar otru, kas diskusiju forumos ir uzskatāmas par sarunām.

There are existed several forms of the communication and one of them is the digital communication. Sending and receiving messages can be realized through the digital environment, where the specified rules and unwritten laws are used. Moreover, the application of different language styles accordingly to its functionality and typical content can influence this environment. The digital language can be identified like “written conversation” by using the written code and the dynamic behaviour of the speech marks. The exchange of the messages in online social forums are carried out by so called, the threads of discussion that are able to show the intervention of the participants and can be expressed by the measure of reaction on each other. The aim of this study is to find out, what type of intervention is dominated in discussion forums on the website “Doctissimo.fr”? The author of this study raised the research questions, which speech marks are main influencers in these discussion forums? If there would be a correlation between the different types of interventions and the speech marks employees? The qualitative and quantitative research methods are used in this study. The quantitative data were statistically analysed by using IBM SPSS Statistics V22.0 software tools. By contrast, the main qualitative research method was the conversation analysis of data. The research results lead to the conclusion that throughout observed participants dominated the reactive type of intervention for exchange of the messages. Another from the research uncovered and examined 10 different types of the speech marks. Overall, the research study revealed that reactive type of intervention promotes the interaction between participants in online forums, and, which can be considered as mutual conversations between them.
The features of written conversation in online discussion forums
Keywords: Romāņu valodu un kultūru studijas; digitālā valoda - digital language; komunikācija tiešsaistē - online communication; iejaukšanās veidi - types of intervention; sarunvalodas iezīmes - speech marks