Baltijas jūras ledus apstākļu ietekme uz gaisa temperatūras raksturu un diennakts svārstību amplitūdu Ventspils apkārtnē - Lode, Māra (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Baltijas jūras ledus apstākļu ietekme uz gaisa temperatūras raksturu un diennakts svārstību amplitūdu Ventspils apkārtnē”. Darba gaitā tika ievākti un analizēti dati par maksimālajām un minimālajām diennakts gaisa temperatūrām un to amplitūdām no Ventspils, Daugavpils un Alūksnes novērojumu stacijām gada aukstajā periodā (XI-IV). Tika apskatītas sakarības starp Baltijas jūras ledus stāvokli un gaisa temperatūrām Ventspils novērojumu stacijā. Ventspils ir piekrastes novērojumu stacija, bet Daugavpils un Alūksne - kontinentālas novērojumu stacijas. Ventspils diennakts maksimālās, minimālās gaisa temperatūras un to amplitūdas tika salīdzinātas ar Daugavpils un Alūksnes novērojumu staciju diennakts maksimālajām, minimālajām gaisa temperatūrām un to amplitūdām. Tas tika veikts, lai noskaidrotu vai Baltijas jūras aizsalšana padara diennakts maksimālās, minimālās gaisa temperatūras un to amplitūdas līdzīgākas kontinentālām novērojumu stacijām – Daugavpilij un Alūksnei. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot kā un cik lielā mērā Baltijas jūras aizsalšana ietekmē gaisa temperatūras raksturu un diennakts svārstību amplitūdu Ventspils apkārtnē.

The bachelor works’s theme is The influence of Baltic Sea ice conditions on the nature of air temperature and its diurnal temperature range in the vicinity of Ventspils. In the course of the work, data on the maximum and minimum daily air temperatures and their amplitudes from Ventspils, Daugavpils and Alūksne observation stations in the cold period of the year (XI-IV) were collected and analyzed. The correlations between the ice condition of the Baltic Sea and the air temperatures at the Ventspils observation station were examined. Ventspils is a coastal observation station, while Daugavpils and Alūksne are continental observation stations. The maximum and minimum daily air temperatures of Ventspils and their amplitudes were compared with the maximum and minimum daily air temperatures of Daugavpils and Alūksne observation stations and their amplitudes. This was done to find out whether the freezing of the Baltic Sea makes the maximun, minimum daily air temperatures and daily air temperature amplitudes more similar to the mainland observation stations - Daugavpils and Alūksne. The aim of the bachelor's thesis is to find out how and to what extent the freezing of the Baltic Sea affects the nature of air temperature and the amplitude of diurnal fluctuations in the vicinity of Ventspils.
The influence of the Baltic Sea ice conditions on the nature of air temperature and its diurnal temperature range in the vicinity of Ventspils
Keywords: Ģeogrāfija; Baltijas jūra; jūras ledus; gaisa temperatūras; gaisa temperatūru amplitūdas