Krama rīki kā liecības par prasmju un zināšanu attīstību paleolītā - Zariņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījums ietver zinātniskās literatūras analīzi un izvērtējumu, lauka un muzeju kolekciju pētījumus, krama fizikālo un ķīmisko īpašību analītisko novērtējumu, kas papildināts ar eksperimentālās arheoloģijas pētījumiem. Iegūtie rezultāti norāda uz krama īpašību un sastāva daudzveidību, kā rezultātā promocijas darbā plašāk apskatīti pētījuma metodiskie jautājumi. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka paleolītā prasmju un ģeoloģisko zināšanu palielināšanās un uzkrāšana atspoguļojas visos ar krama rīku izveidi saistītajos posmos un ietver piemērotu akmens materiālu meklēšanu un atpazīšanu dabā, kvalitātes novērtēšanu un akmens apstrādes attīstību, piešķirot rīkiem noteiktas formas daudzveidīgu funkciju veikšanai. Atslēgas vārdi: krama īpašības, senais akmens laikmets, akmens darba rīki, formas īpašības, simetrija.

The study includes scientific literature analysis and evaluation, field and museum collections studies, analytical assessments of flint physical and chemical properties, which have been supplemented by author's experimental archaeology studies. The results obtained indicate diversity of flint properties and composition and as a result more attention is paid to the methodological issues of the study. The research results suggest that the increase and accumulation of the skills and geological knowledge in the Palaeolithic are reflected in all stages of producement of flint tools and include search for suitable raw material and its recognition in nature, quality assessment and development of stone processing technology by giving certain shapes for diverse functions. Keywords: flint and chert characteristics, Early Stone Age, stone tools, shape properties, symmetry
FLINT TOOLS AS EVIDENCE ABOUT DEVELOPMENT OF SKILLS AND KNOWLEDGE DURING THE PALAEOLITHIC
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ģeoloģija; Ģeogrāfijas un zemes zinātnes