Naftas un gāzes nozares ieguves darbības un veiksmīgu faktoru analīze apvienošanās un pārņemšanas - Mihailovs, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tiek izpētīts naftas un dabasgāzes jomas Royal Dutch Shell un BG group kompanijas apvienošanas vai pārņemšanas darījuma pieredze, kas ir viens no attīstības stratēģijas veidiem, un dod iespēju uzņēmumiem ne tikai saglabāt savu tirgus pozīciju, bet arī attīstīties. Darba mērķis ir analizēt un novērtēt apvienošanās un pārņemšanas efektivitāti, un izstrādāt ieteikumus, lai uzlabotu darījumus šajā jomā. Pirmajā nodaļā ir aprakstīti apvienošanās un pārņemšanas ekonomiskā būtība, darījuma veidi, riski un principi. Otrajā nodaļā ir sniegts naftas un gāzes nozares raksturojums un tā saistība ar apvienošanas vai pārņemšanas procesu, ka arī pasaules pieredze šajā jomā. Trešajā nodaļā ir iekļauta pētījuma praktiskā daļa, kurā ir analizēta Royal Dutch Shell pārņēmšana BG Group kompanijas, izmantojot diskontētās naudas plūsmas (DCF) metodi, un nosaka, vai pārņemšana bijusi veiksmīga. Analizē uzņēmumu finansiālo stāvokli pirms un pēc integrācijas darījuma.

The purpose of the work is to analyse and evaluate the effectiveness of mergers and acquisitions and to elaborate recommendations for improving transactions in the field. The first chapter describes the economic nature of mergers and acquisitions, the types of transactions, possible risks and main drivers. The second chapter provides a description of the oil and gas sector and its relationship with the process of merger and acquisition and a major trends in changing prices in main oil processing regions. The third chapter is the practical part of the study, and includes analyses of Royal Dutch Shell's overtaking of BG Group company by using the discounted cash flow approach and to determine whether the deal has been accomplished successfully. Additionally, the financial position of company before and after merger and acquisition is analyzed.
Analysis of performance and successful factors of Merger and Asquisition in the oil and gas sector
Keywords: Ekonomika; Apvienošana un Pārņemšana; Naftas un dabasgāzes tirgus; Royal Dutch Shell; BG Group; DCF