Kustību rotaļas 5-6 gadu vecu bērnu līdzsvara attīstības veicināšanai āra pastaigu laikā - Gasiņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba autors: Dace Gasiņa Kvalifikācijas darba temats: “Kustību rotaļas 5 – 6 gadus vecu bērnu līdzsvara attīstības veicināšanai āra pastaigu laikā”. Darba mērķis ir teorētiski un praktiski izzināt 5 – 6 gadus vecu bērnu līdzsvara attīstības sekmēšanas iespējas kustību rotaļās āra pastaigu laikā. 1. nodaļā tiek aprakstīta vecākā pirmsskolas vecuma bērnu attīstība un tai veltītās teorijas, aplūkoti tādi jēdzieni kā līdzsvars, rotaļas un kustību rotaļas, kā arī apskatīti pētījumi, kādi ir veikti konkrētajās jomās. Empīriskajā daļā tiek veikts 12 pirmsskolas vecuma bērnu novērojums, intervija ar sporta skolotāju un pedagoģiskais darbs, lai noskaidrotu vai un kā kustību rotaļas, kas iesaistītas āra pastaigu rutīnā var uzlabot bērnu līdzsvara sajūtu. Veiktā pētījuma analīze ļauj secināt, ka atbilstošu kustību rotaļu izvēle un to iesaistīšana āra pastaigās uzlabo bērnu līdzsvara sajūtu. Kvalifikācijas darba apjoms ir 49 lapaspuses, darbā iekļautas 2 tabulas un 2 attēli, 1 pielikums, un darba izstrādē izmantoti 54 literatūras avoti.

Author of the qualification paper: Dace Gasiņa The aim of the qualification paper "Movement Games for the Promotion of Balance Development of 5-6-Year-Old Children during Outdoor Walks" is to theoretically and practically explore the possibilities of promoting the balance development of 5-6-year-old children through movement games during outdoor walks. The paper describes the development of older preschool-age children and the theories dedicated to it, discussing concepts such as balance, play, and movement games and examined research conducted in these areas. In the empirical section, observation of 12 preschool-age children is carried out, along with an interview with a sports teacher and pedagogical work, to determine whether and how movement games involved in outdoor walk routines can improve children's sense of balance. The analysis of the conducted research leads to the conclusion that the selection of appropriate movement games and their involvement in outdoor walks enhances children's sense of balance. The scope of the qualification paper is 49 pages, including 2 tables and 2 images, 1 appendix. The paper draws upon 54 literature sources.
Movement games for the promotion of balance development of 5-6 year children during outdoor walks
Keywords: Izglītības zinātnes; līdzsvars; līdzsvara attīstība; rotaļa; kustību rotaļa; pirmsskola