Vienkārša teikuma strukturālie tipi latviešu un lietuviešu valodā - Sirmule, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Vienkārša teikuma strukturālie tipi latviešu un lietuviešu valodā” ir mēģināts izveidot vienotu vienkāršu teikumu klasifikācijas sistēmu latviešu un lietuviešu valodā, jo līdz šim piedāvātie struktūras shēmu saraksti ir nepilnīgi. Ir aplūkoti vienkārša un salikta teikuma, kā arī vienkārša teikuma un konsituatīvi saistītu izteikumu robežgadījumi. Darbs sastāv no septiņām nodaļām. Pirmajā un otrajā nodaļā ir pārskats par teikuma definīciju, tā pazīmēm un struktūras shēmām latviešu, lietuviešu un krievu valodniecībā, trešajā un ceturtajā nodaļā ir uzskaitīti vienkārša teikuma strukturālie modeļi, piektajā nodaļā aplūkoti reducējumi un parcelāti, sestajā nodaļā apskatīti vienkārša un salikta teikuma robežgadījumi, savukārt septītajā – vienkārša teikuma struktūras pārveidojumi saliktā teikumā.

The master’s thesis “Structural Types of Simple Sentences in Latvian and Lithuanian” tries to make a unified classification system of simple sentences in the Latvian and Lithuanian languages because up until now proposed lists of structural schemes are imperfect. Borderline cases between simple and composite sentences, simple sentences and contextually and situationally bound utterance are discussed in the master’s thesis. The paper consists of seven chapters. The first and second chapters provide a general survey about sentence definition, its features and structural schemes in Latvian, Lithuanian and Russian linguistics; in the third and fourth chapters structural schemes of simple sentences are listed; the fifth chapter deals with parcellates and reduced utterances; the sixth chapter gives information about borderline cases between simple and composite sentences, and the seventh covers structural transformations of simple sentences in compose sentence.
Structural Types of Simple Sentences in Latvian and Lithuanian
Keywords: Filoloģija