Pašgatavotā rotaļlieta - radošas rotaļas sekmētāja vecākajā pirmsskolas vecumā - Taube, Ingūna (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba temats ir „Pašgatavotā rotaļlieta – radošās rotaļas sekmētāja vecākajā pirmsskolas vecumā”. Darbs sastāv no 67 lpp., 4 nodaļām, 9 apakšnodaļām, nobeiguma, izmantotās literatūras saraksta, pielikuma, anotācijas latviešu un angļu valodā, 15 attēliem un 6 tabulām. Pētījuma mērķis: Izpētīt pašgatavoto rotaļlietu izmantošanas iespējas radošajās rotaļās. Teorētiskajā daļā apkopotas Aristoteļa, Platona, M. Cicerona, M. Kvintiliāna, V. Feltrē, F. Rablē, I. Kanta, F. Frēbela, J. A. Komenska, Ž. Piažē, O. Svennes, K. Dēķēna, R. Vilciņa, M. Štāla, J.A. Studenta, D. Lieģenieces, D. Dzinteres, I. Stangaines u.c. autoru atziņas par rotaļu, gan vēsturiskā, gan mūsdienu skatījumā. Dažādi ir pētnieku viedokļi. Vienas no nozīmīgākajām rotaļām vecākajā pirmsskolas vecumā ir radošās rotaļas. Radošo rotaļu uzticama līdzdalībniece – pašgatavotā rotaļlieta. Bērnam patīk rotaļlietas, kuras var pārveidot atbilstoši savai fantāzijai un vajadzībām. Pasaulē valda rotaļlietu rūpnieciskā industrija, bet ikdienas dzīve pierāda, ka bērniem mīļākas ir pašgatavotās rotaļlietas. Pašgatavotās rotaļlietas ir tās, ar kuru palīdzību bērns var izpaust sevi radošajā rotaļā. Praktiskajā daļā izzinātas pašgatavoto rotaļlietu izmantošanas iespējas radošo rotaļu sekmēšanā. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, izmantotas dažādas pētniecības metodes – anketēšana, individuālas sarunas un novērošana. Pēc veiktā pētījuma secināts, ka pašgatavotās rotaļlietas sekmē bērnu radošo rotaļu attīstību, ja : •pedagogam ir izpratne par radošo rotaļu attīstību; •pedagogs izraisa interesi par rotaļlietu darināšanu; •tiek attīstītas bērnu prasmes izmantot pašgatavotās rotaļlietas radošajā rotaļā. Atslēgvārdi: radošā rotaļa, pašgatavotās rotaļlietas.

The title of graduation work is „Self-made toy – promoter creative play in older preschool age. Work consist 67 pages, 4 units, 9 subunits, conclusion, the list of used literature, supplement, annotations in Latvian and English, 15 pictures and 6 tables. Aim of research: To investigate possibility of self-made toy employment in creative play. In theoretical part summarized conclusions of Aristhotel, Platon, Ciceron M., Kvintilian M., Feltre V., Rable F., Kant I., Frebel F., Komenska A. J., Piarze Z., Svenne O., Dekena K., Vilcina R., Stals M., Students J. A., Liegeniece D., Dzintere D., Stangaine I. and other authors about plays in historical and contemporary aspect. Researcher’s point of view is different. One of most important plays in older preschool age - creative plays. The most important part of creative play is self-made toy. Child likes toys which it will transform adequate his fantasy and needs. The commercial toys industry dominate in the world but in everyday life children like self- made toys the best. With self-made toys child will express oneself in creative play. In practical part are found out possibilities of self-made toy employment in creative play. To measure up advanced aim are used different investigative methods – work with questionnaire, individual conversations and observation. After research concluded that self-made toys promote children creative play evolution if: •teacher has conception about evolution creative plays; •teacher create interest about making toys; •will be improved children skills to use self-made toys in creative game. Key words: creative play, self-made toys.
Self -made toy - the promoter of creative game at senior preschool age
Keywords: Pedagoģija