Pagarinātā un nepārtrauktā režīma mīksto kontatklēcu ietekme uz radzenes biezumu un liekuma rādiusu - Vaidere, Gunta (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lapaspusēm. Tas satur 11 attēlus, 3 grafikus, 2 tabulas un 41 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija noskaidrot kā ikmēneša nomaiņas kontaktlēcas ietekmē radzenes parametrus – liekuma rādiusu un tās centrālo biezumu, ja tās tiek lietotas dienas valkāšanas režīmā un nepārtrauktā valkāšanas režīmā. Pētījumā piedalījās 15 pieredzējuši kontaktlēcu lietotāji, kam tika veiktas 2 radzenes parametru mērījumu sesijas ar 1 mēneša intervālu. Tika analizētas kontaktlēcu radītās izmaiņas radzenes parametros. Rezultāti parādīja, ka radzenes liekuma rādiuss statistiski nozīmīgi kļūst plakanāks lietojot ikmēneša nomaiņas kontaktlēcas diennakts nepārtrauktā lietošanas režīmā. Tā kā liekuma rādiusa izmaiņas ir klīniski nozīmīgas, tad redzes pārbaudes speciālistiem būtu jāpievērš uzmanība kontaktlēcu lietošanas modalitātēm subjektīvās refrakcijas noteikšanas laikā.

Bachelor’s thesis is written in Latvian, it contains 35 pages, 11 figures, 3 graphs, 2 tables and 41 references. The aim of the work was to find out how monthly replacement contact lenses affect the parameters of the cornea- base curve and its central thickness when used in daily- wear mode and continuous wearing mode. The study involved 15 experienced contact lens wearers, who underwent two sessions or corneal parameter measurements with an interval of 1 month. Changes in corneal parameters caused by contact lenses were analysed. The results showed that monthly disposable contact lenses significantly flatten corneal curvature when using lenses in continuous wear mode. As curvature changes are also clinically significant, eye care specialists should pay attention to the contact lens wearing modalities of during the performance of subjective refraction.
The Effect of Daily and Continuous Wear Soft Contact Lens on Corneal Thickness and Curvature
Keywords: Fizika; ikmēneša nomaiņas kontaktlēcas; radzenes liekuma rādiuss; centrālais radzenes biezums; monthly disposable contact lenses; corneal base curve radius