Pakalpojumu pieejamība jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem Balvu novadā - Dulmane, Aija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma: Pakalpojumu pieejamība jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem Balvu novadā. Bakalaura darba mērķis: Izanalizēt Balvu novada Sociālā dienesta pakalpojumu pieejamību jauniešiem ar garīga rakstura traucejumiem. Bakalaura darbs sastāv no 3 daļām un 6 apakšnodaļām. Bakalaura darba pirmajā daļā ir sniegts teorētisks pamatojums par jēdziena jaunieši ar garīga rakstura traucējumiem definējumu, jauniešu ar garīga rakstuura traucējumiem attīstībs un uzvedības īpatnībām, kā arī cēloņiem un sekām, kā rezultātā jauniešiem ir garīga rakstura traucējumi.. Bakalaura darba otrajā daļā tiek pētīta sociālā darbinieka loma darbā ar jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem, ģimenes loma attīstībā jauniešiem ar garība rakstura traucējumiem, kā arī valstī pieejamie sociālie pakalpojumi jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem. Bakalaura darba trešajā daļā ir veikta sociālo pakalpojumu pieejamības analīze jauniešie ar garīga rakstura traucējumiem Balvu navadā. Pētījums aptver Balvu novada jauniešus ar garīga rakstura traucējumiem, kas izmanto Sociālā dienesta piedāvātos pakalpojumus. Pētījuma rezultātā, formulēti secinājumi. Atslēgas vārdi: jaunieši ar garīga rakstura traucējumiem, garīga atpalicība, sociālie pakalpojumi.

Topic of bachelor's thesis: Access to services for young people with mental disabilities in Balvi municipality. The aim of the bachelor's work: to analyze the availability of Balvu County Social Service services for young people with mental disorders. The bachelor thesis consists of 3 parts and 6 subsections. The first part of the bachelor's thesis provides a theoretical basis for the definition of the concept of young people with mental disorders, the development and behavioral characteristics of young people with mental disorders, as well as the causes and consequences, as a result of which young people have mental disorders. The second part of the bachelor's thesis examines the role of a social worker the role of working with young people with mental disorders, the role of the family in the development of young people with mental disorders, as well as the social services available in the country for young people with mental disorders. In the third part of the bachelor's thesis, an analysis of the availability of social services for young people with mental disorders in Balvu navada has been carried out. The study covers young people of Balvu region with mental disorders who use the services offered by the Social Service. As a result of the research, conclusions were formulated.
Access to services for young people with mental disabilities in Balvi municipality
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; jaunieši; garīgā rakstura traucējumi; garīga atpalicība; sociālie pakalpojumi; klients