Kukuļdošanas kvalifikācijas teorētiskie un tiesiskie aspekti Latvijā un citās valstīs- kopīgais un atšķirīgais - Skuja, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Kukuļošanas nodarījumi atzīstami par nopietnākajiem noziedzīgajiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, to pierāda gan maksimālais soda apmērs par šiem nodarījumiem salīdzinot ar citiem dienesta noziegumiem, gan arī pati kukuļošanas nodarījumu būtība- ar šiem nodarījumiem tiek apdraudēta tiesiska un taisnīga valsts pārvalde visas sabiedrības interesēs, pavēršot to par labu atsevišķu tiesību subjektu privātajām interesēm. Šā darba mērķis ir apzināt un novērtēt Latvijas Krimināllikumā pastāvošos problēmjautājumus, kas attiecas uz kukuļdošanu un tās kvalifikāciju, un, salīdzinot ar kukuļdošanas regulējumu citās valstīs, izvērtēt trūkumus un nepilnības un piedāvāt iespējamos priekšlikumus un risinājumus to nevēršanai. Darba uzdevumos ietilpst kukuļdošanas sastāva teorētiska analīze Latvijas Krimināllikumā, problēmjautājumu identificēšana, trūkumu un nepilnību novērtēšana, iespējamo risinājumu izvēršana.

Bribery offenses are considered the most serious offenses in public service, this is proven by both, the maximum amount of penalty for such offences in comparison to other crimes in public service, as well as the same essence of bribery giving- these offences threatens the legal and equitable state management in public interests, turnining it to the benefit of individual legal entities and private interests. The aim of this work is to indentify and evaluate existing problematic issues in Latvian Criminal law, which are relating to bribery giving and it’s qualifications, and, comparing them with regulations of bribery giving in other countries, to assess the weaknesses and deficiencies and propose the possible suggestions and solutions, for preventing them. The main tasks of this work includes theoretical analysis of the composition elements of bribery giving in Latvian Criminal law, identification of problematic issues, evaluation of weaknesses and deficiencies.
Theoretical and legal aspects of the qualification of bribery giving in Latvia and other countries- similarities and differences
Keywords: Juridiskā zinātne