Brīvprātīgā darba iespējas publiskajās bibliotēkās - Miezīte, Santa (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba temats ir „Brīvprātīgā darba iespējas publiskajās bibliotēkās”. Tā izvēles pamatā ir vēlme noskaidrot, kāds ir brīvprātīgā darba devums publiskajās bibliotēkās. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, cik lielā mērā brīvprātīgais darbs ir izplatīts publiskajās bibliotēkās un kāda ir tā loma. Maģistra darba teorētisko pamatojumu veido aksioloģija, inovāciju difūzijas teorija un sociālā kapitāla teorija. Datu ieguvei tika izmantota anketēšana, daļēji strukturētās intervijas, ekspertu intervijas. Pēc pētījuma rezultātiem var secināt, ka tikai neliela daļa publisko bibliotēku izmanto brīvprātīgo palīdzību. Publiskajās bibliotēkās, kurās ir pieredze ar brīvprātīgajiem, brīvprātīgais darbs tiek uzskatīts kā ieguvums.

This Master's thesis topic is "Volunteer work opportunities in public libraries". The topic was chosen to find out what is the contribution of volunteer work in public libraries. The aim of the research is to find out the extent to which voluntary work is widespread public libraries and what is its role. The Master's thesis consists of a theoretical justification meta-theory part - axiology, diffusion of innovation theory and social capital theory. The methods used in the Master’s thesis include survey, semi-structured interviews, experts interviews. Based on the results of the research it can be concluded that only a small proportion of the public libraries uses volunteers, but those who use volunteer work appreciate benefits of volunteering.
Volunteer work opportunities in public libraries
Keywords: Komunikācijas zinātne; publiskā bibliotēka; brīvprātīgais darbs; brīvprātīgie bibliotēkās; brīvprātīgā darba ieguvumi