Veģetārisms un gaļas patēriņš: veģetāriešu, daļēji veģetāriešu un visēdāju attieksmju un uzskatu salīdzinājums - Butlere, Ieva (Latvijas Universitāte, 2024)
Palielinoties iedzīvotāju skaitam pasaulē, pieaug arī pieprasījums pēc gaļas, kas izraisa papildu spiedienu uz gaļas ražošanas industrijām veicinot vides ilgtspējības problēmas un ietekmējot cilvēku veselību. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt iedzīvotāju attieksmi un uzskatus par veģetārismu un gaļas patēriņu, lai labāk izprastu šo uztura paradumu motivāciju. Šis šķērsgriezuma pētījums tika uzsākts 2024.gada 1.februārī. Pētījumā piedalījās 1254 respondenti (sievietes 1158), (vīrieši 96) vecumā no 18-74 gadiem. Uztura modeļu grupās visvairāk tika pārstāvēti visēdāji, (n=958) kas atspoguļo valsts uztura modeļu īpatsvaru, neliels skaits daļēji veģetāriešu, kas 2-3 reizes nedēļā ēd gaļu (n=181) un veģetāriešus pārstāvēja vismazākais respondentu skaits. (n=115) Visi dalībnieki aizpildīja tiešsaistes aptaujas anketu ar jautājumiem ar atbilžu variantiem par veģetārismu un gaļas patēriņu. Veģetārieši uzskata, ka gaļa nav nepieciešama cilvēka uzturā, bet piekrīt, ka gaļas ražošana rada vides izmaiņas un ir nežēlīga pret dzīvniekiem, kas liecina par šī uztura modeļa ētiskajiem jautājumiem. Visēdāji bieži uzsver gaļu kā labas garšas un ģimenes tradīciju svarīgu daļu. Turklāt veģetārieši un daļēji veģetārieši izrāda lielāku interesi un piekrišanu veģetārisma priekšrocībām, piemēram, veselības uzlabošanai un vides aizsardzībai salīdzinot ar visēdājiem. Iepriecinoši, ka veselība un jaunu garšu atklāšana tika uzskatīti par vissvarīgākajiem iemesliem, lai apsvērtu ikdienā vairāk ieviest augu valsts pārtikas produktus. Šī pētījuma rezultāti izgaismo motīvus, kurus var izmantot, lai mudinātu sabiedrību samazināt gaļas patēriņu un ieviest ikdienā vairāk augu valsts pārtikas produktus un palīdzēs informēt par mērķtiecīgākām veselības kampaņām gaļas patēriņa samazināšanai.

As the world's population grows, so does the demand for meat, putting additional pressure on meat industries, contributing to environmental sustainability problems, and affecting human health. The aim of this study is to investigate people's attitudes and beliefs towards vegetarianism and meat consumption in order to better understand the motivations behind these dietary behaviours. This cross-sectional study was launched on the 1st of February 2024. The study involved 1 254 respondents (1 158 females and 96 males) aged between 18-74 years. Within the dietary pattern groups, omnivores (n=958) were the most represented, reflecting the national dietary pattern, a small number of partial vegetarians eating meat 2-3 times a week (n=181) with vegetarians representing the smallest number of respondents (n=115). All participants completed an online questionnaire with multiple-choice questions on vegetarianism and meat consumption. Vegetarians believe that meat is not necessary for the human diet but agree that meat production causes environmental changes and is cruel to animals, which demonstrates the ethics behind this dietary pattern. Omnivores often stress that meat tastes good and is an important part of family traditions. Vegetarians and semi-vegetarians also show more interest in the benefits of vegetarianism, such as better health and environmental protection, compared to omnivores. It is encouraging that health and discovering new flavours are considered the most important reasons for considering introducing more plant-based foods into everyday life. The results of this study show the motivations that can be used to encourage the public to reduce meat consumption and introduce more plant-based foods into their daily diets, as well as to help in developing better health campaigns to reduce meat consumption.
Vegetarianism and meat consumption: a comparison of attitudes and beliefs between vegetarian, semi-vegetarian and omnivorous
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; veģetārisms; gaļas patēriņš; augu izcelsmes pārtikas produkti; vides ilgstspēja