Sāpju mazināšanas paradumi sabiedrībā - Zviedre, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Sāpju mazināšanas paradumi sabiedrībā.” Darba aktualitāti nosaka tas, ka pēc Latvijas statistikas datiem gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju cieš no sāpēm, un katru gadu pieaug sāpju tendence sabiedrībā. Un lai cīnītos ar sāpēm iedzīvotāji lieto nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus. Ik katru gadu pieaug šo medikamentu patēriņš valstī. NPL negatīvi ietekmē kuņģa – zarnu traktu, sirds un asinsvadu sistēmu, kas izraisa virkni citu saslimšanu, it īpaši, ja šie medikamenti tiek lietoti ilgstoši, nepareizi un nekontrolētās devās. Tādēļ ir svarīgi izpētīt citas alternatīvas, kas var mazināt un novērst sāpes, un par tām izglītot sabiedrību. Pētniecības darba mērķis ir noskaidrot sāpju mazināšanas paradumus sabiedrībā. Un darba izvirzītā hipotēze ir, ka sabiedrības pārstāvji sāpju mazināšanai vairāk izvēlas NPL nekā citas alternatīvas. Bakalaura darbs sastāv no 4 nodaļām un 6 apakšnodaļām. Darba teorētiskās daļas izstrādei tika apkopoti, 31 literatūras avoti latviešu un angļu valodā. Darba apjoms ir 42 lappuses. Darba pētnieciskās daļas pamatā ir 175 respondentu sniegtās atbildes tiešsaistes aptaujā, rezultātu apkopojums, analīze un secinājumi. Pētījuma rezultāti liecina, ka 90.29% lieto NPL un tā ir ļoti liela sabiedrības daļa. 88% aptaujāto respondentu noteikti un visbiežāk izvēlas NPL sāpju mazināšanai. Maza daļa respondentu dažkārt mēdz izmantot sāpju mazināšanai pastaigas svaigā gaisā, pilnvērtīgu miega režīmu un pietiekamu ūdens lietošanu uzturā, kā alternatīvu sāpju mazināšanai. Vēl mazāka daļa no aptaujātajiem respondentiem izvēlas vingrošanu, fizioterapeita apmeklējumu un masāžu kā alternatīvu sāpju mazināšanai.

The topic of the bachelor's thesis is "Pain-relieving habits in society." The relevance of the work is determined by the fact that, according to Latvian statistics, almost half of the population of Latvia suffers from pain, and the trend of pain in society increases every year. To fight pain, residents use non-steroidal anti-inflammatory drugs. The consumption of these medicines in the country is increasing every year. non-steroidal anti-inflammatory drugs have a negative effect on the gastrointestinal tract, cardiovascular system, which causes a number of other diseases, especially if these medications are used for a long time, in incorrect and uncontrolled doses. Therefore, it is important to explore and educate the public about other alternatives that can reduce and prevent pain. The aim of the research work is to find out the pain relief habits in society and the hypothesis is that the representatives of society choose non-steroidal anti-inflammatory drugs more than other alternatives for pain relief. The bachelor thesis consists of 4 chapters and 6 subsections. For the development of the theoretical part of the work, 31 literary sources in Latvian and English were collected. The volume of the work is 42 pages. The research part of the work is based on the answers provided by 175 respondents on the online survey, the summary of results, analysis and conclusions. The results of the study has shown that 90.29% use non-steroidal anti-inflammatory drugs and this is a very large part of society. 88% of respondents definitely and most often choose non-steroidal anti-inflammatory drugs for pain relief. A small number of respondents sometimes use walking in the fresh air, adequate sleep and drinking enough water as an alternative for pain relief. An even smaller part of the surveyed respondents choose exercise, visiting a physiotherapist and massage as an alternative for pain relief.
Pain-relieving habits in society
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; sāpes; alternatīvas; izglītošana; medikamenti; veselība