Kratīšanas kā izmeklēšanas darbības kriminālprocesā raksturojums - Ribkinska, Laura (Latvijas Universitāte, 2023)
Kratīšana ir efektīva un arī samērā bieži veikta izmeklēšanas darbība kriminālprocesā, kuru izdara ar mērķi atrast un izņemt objektus, kuriem var būt nozīme konkrētā kriminālprocesā. Tomēr kratīšana arī ir izmeklēšanas darbība ar piespiedu raksturu, kuras laikā tiek ierobežotas personas pamattiesības, tādēļ būtisks aspekts ikvienā kratīšanā ir Kriminālprocesa likuma normu ievērošana, un kratīšanā pretstatīto interešu samērošana. Bakalaura darba mērķis ir veikt kratīšanas kā izmeklēšanas darbības kriminālprocesā raksturojumu, tādēļ darba izstrādes gaitā pētīts kratīšanas kā izmeklēšanas darbības jēdziens, tostarp kratīšanas procesuālā institūta vēsturiskā attīstība Latvijā un tās nošķiršana no citām izmeklēšanas darbībām, kratīšanas veikšanas nosacījumi un tās procesuālās kārtības regulējums Kriminālprocesa likumā, un sekas tās neievērošanas gadījumā.

A search is an effective and frequently employed investigative measure in criminal proceedings, carried out with the aim of locating objects that may be of significance in a particular criminal case. However, a search is also an investigative measure with a coercive nature, during which a person's fundamental rights are limited. Therefore, crucial aspects of a search include compliance with the rules of the Criminal Procedure Law and the balancing of conflicting interests between the parties involved in the criminal proceedings. The bachelor's thesis aims to analyze search as an investigative activity in criminal proceedings. To achieve this, the thesis delves into the concept of search as an investigative activity, including its historical development in Latvia, as well as the regulation of the procedural order of the search in the Criminal Procedure Law and the consequences in case of non-compliance.
Characterization of search as an investigative activity in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; kratīšana; kriminālprocess; izmeklēšanas darbības; lēmums; cilvēktiesības