Pirmkoda instrumentēšana un tās izmantošana testpiemēru kopas un programmas darbības novērtēšanai - Avots, Gatis (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbā ir aplūkota instrumentēšanas metode un tās izmantošana testpiemēru kopas un programmas darbības novērtēšanai. Autors izskaidrojis instrumentēšanas jēdziena nozīmi programmas transformācijas, testēšanas un tās novērtēšanas kontekstā. Darbā ir aprakstīti vairāki instrumentēšanas implementēšanas paņēmieni kā viens no programmas transformācijas veidiem, un sniegts šo dažādo realizācijas variantu salīdzinājums. Ir aprakstīts arī autora manuāli programmēts instrumentētājs. Darbā ir analizētas instrumentēšanas metodes izmantošanas iespējas testpiemēru kopas novērtēšanā, ietverot arī novērtēšanas kritēriju lomu šī jautājuma izpētē. Tāpat tiek skatīts jautājums par programmatūras novērtēšanu. Autors uzmanību ir vērsis arī uz galveno instrumentēšanas blakus efektu - resursu virstēriņu. Pēc paša autora veiktā pētījuma un literatūrā atrastajiem piemēriem, var secināt, ka resursu virstēriņš tiešām var būt ļoti ievērojams. Tomēr ir zināmas dažādas metodes kā šo blakus efektu iespējams mazināt.

This master’s paper explores instrumentation method and it’s usage in evaluation of test case suite and in evaluation of programs. The author has described the meaning of program instrumentation in context of program transformation, testing and evaluation. In this paper several approaches of implementing instrumentation method are described as an implementation of program transformation and a comparison of these approaches is given. An manually created instrumentation tool by author himself is also described. There are analyzed in this paper ways of using instrumentation in test case set evaluation, including also the role of evaluation criteria in this issue. Similarly the matter of program evaluation is considered. The author has focused attention to the main instrumentation side effect – the resource overhead. After considering the author’s performed research and also taking into account the found references in literature, conclusion can be drawn that this overhead can be very noticeable. However, there are known several approaches that address this issue.
Instrumentation of source code and its usage in evaluation of test cases and program operation
Keywords: Datorzinātne