Neatbildētības nobīdes novērošana un datu vākšanas stratēģijas optimizēšana adaptīva izlases apsekojuma gadījumā - Voronova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2021)
Izlases veida apsekojumos pamatā ir teorētiskā bāze, kas nosaka respondentu saraksta veidošanas, aptaujas, apstrādes likumus, kuri realizācijas laikā reālajā pasaulē saskaras ar neatbildētību, dažādiem ierobežojumiem vai datu apstrādes īpatnībām, kopumā veidojot pamatojumu pieaugošai interesei par aptaujas plānojuma pielāgošanas iespējam. Apsekojuma elastīgo organizēšanu datu vākšanas laikā, izmantojot papildus informāciju un reaģējot uz noteikto mērķu sasniegšanu, sauc par adaptīvo plānojumu. Šajā darbā tiek apskatīta vākšanas stratēģijas plānojuma veidošana īstermiņa statistikas apsekojumam, izmantojot R-indikatorus - reprezentativitātes mērus, kas parāda atšķirības pakāpi starp atbildējušo un neatbildējušo respondentu kopām, ļauj veidot grupu portretus, identificēt nobīdes rašanos un tieksmi, iestrādāt korekcijas datu vākšanā.

Survey sampling theoretical base knowledge determines the rules for organizing survey, drawing up sample, processing data. Theory face with non-response, various restrictions and issues during methodological implementation in the real world, justifying a growing of interest in the possibility of adapting the survey design. The flexible organization of the survey during data collection, using additional information and reacting to the achievement of the stated objectives, is called adaptive design. This work looks at designing of collection strategy for a short-term survey using R-indicators as representativeness measures, which shows the degree of difference between responding and non-responding sample groups, allow constitute it’s portraits, identify bias detection and propensity, incorporate adjustments into data collection.
Observing nonresponse bias and optimising data collection strategy for adaptive sample survey design
Keywords: Matemātika; neatbildētība; reprezentatīva atbildētība; nobīde; palīginformācija; R-indikators