Latvijas būvnormatīvu atbilstība ilgtspējīgas būvniecības principiem - Maslovska, Sanita (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā analizēta Latvijas būvnormatīvu atbilstība ilgtspējīgas būvniecības principiem. Šajā nolūkā identificēti ilgtspējīgas būvniecības principi, apskatīta Latvijas normatīvo aktu, kas attiecas uz būvniecību, struktūra un Latvijas būvnormatīvu vieta tajā un veikts neliels ieskats starptautiskajos normatīvajos aktos, kas attiecas uz būvniecību. Nedaudz apskatīti citu valstu, kurās valda nosacīti līdzīgi klimatiskie apstākļi, (Igaunijas, Amerikas Savienoto Valstu, Kanādas, Vācijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Anglijas) normatīvie akti, kas attiecas uz būvniecību un aktivitātes ilgtspējīgas būvniecības sasniegšanai. Darbā vērtēta Latvijas būvnormatīvu atbilstība ilgtspējīgas būvniecības principiem. Galvenais uzsvars tiek likts uz energoefektivitātes jautājumu. Būvnormatīvu analīzes rezultātā, kontekstā ar citu valstu pieredzi un būvniecības industrijas profesionāļu viedokļiem, doti ieteikumi Latvijas būvnormatīvu uzlabošanai, tuvinot Latvijā izvirzītās prasības būvniecības jomā ilgtspējīgas būvniecības principiem. Atslēgas vārdi: Ilgtspējīga būvniecība, energoefektivitāte, Latvijas būvnormatīvi, būvniecības normatīvie akti.

The paper analyzes the Latvian building codes (LBN) compliance with the principles of sustainable construction. For this purpose the principles of sustainable construction are identified. A review of the structure of legislature concerning construction and the building codes place in it is given. A brief review of the building regulations and activities towards sustainable construction of other countries with similar climatic conditions (Estonia, United States of America, Canada, Germany, Finland, Sweden, Norway and England), is given. The correspondence of the Latvia’s building code (LBN) with the principles of sustainable construction is analyzed. The main emphasis is put on the question of energy efficiency. As a result of the analyses of the building code (LBN), recommendations to improve the code and make it more correspondent with the principles of sustainable construction, are given, taking in to account the experience of other countries and the opinions of building industry professionals. Key words: Sustainable construction, energy efficiency, Latvian building code, building regulations.
Latvian building standards compliance with sustainable building principles
Keywords: Vides zinātne