Profesionālās vides ietekmējošie faktori interno māsu praksē - Vasiļevska, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma - Profesionālās vides ietekmējošie faktori interno māsu praksē. Bakalaura tēma ir saistīta ar daudzie nelabvēlīgie faktori un apstākļiem medicīnas darba vietā, to kombinācija un iedarbība kuras var izraisīt patoloģiskas pārmaiņas un slimības visās organisma sistēmās. Pētījuma mērķis bija izpētīt profesionālās vides ietekmējošus riska faktorus internās māsas praksē. Pētniecības uzdevums bija savākt un analizēt informācijas avotus par internās māsu darba vides riska faktoriem un arodslimībām, izstrādāt aptaujas anketu medicīnas māsām, apkopot un analizēt aptaujas rezultātus, un izstrādāt secinājumus. Bakalaura darbā ir izvirzīta hipotēze: internās māsas praksē vidē tiek novēroti bioloģiskie (saduršanā ar potenciāli inficētiem asiem priekšmetiem) un psihosociālie (stress, izdegšanas sindroms) riska faktori. Pētnieciskā darba veikšanai tika izvēlēta kvantitatīvā pētniecības metode un pētījuma instruments darba- anketa. Pētījums tika veikt vienā no Latvijas ārstniecības iestādēm laika posmā no 2016.gada martā līdz mājām. Pētījumā piedalījās 100 respondenti. Anketas jautājumi ir atspoguļoti diagrammās, katrs jautājums izanalizēts atsevišķi un sniegts apraksts

Bachelor thesis topic - Impact factors of professional environment on nursing practice. Bachelor thesis associated with many adverse factors and circumstances of the workplace medical staff, their effect and combination which can lead to disorders and diseases in all body systems. Purpose of the research was to study impact factors of professional environment on nursing practice. The objective of the study was to collect and analyze information sources about the nursing internal work environment risk factors and occupational diseases, to develop a questionnaire for nurses, to collect and analyse the results of research and development findings. In the Bachelor thesis is deployed hypothesisin the nurses practice are observing biological (maim from a potentially infected sharp objects) and psychosocial (stress, burnout syndrome) risk factors. For scientific work research was selected quantitative method and the research tool - the working questionnaire. The study was conducted in one of the Latvian medical institutions in the period from March to May 2016. In the study participated 100 respondents. Questionnaires questions are reflected in the diagrams, each question is analyzed separately and has a description.
Professional environmental affecting factors in nursing practice
Keywords: Medicīna; internās aprūpes māsas; profesionālās vides riska faktori; darbs; riska faktori