Neredzīgā Indriķa un Anša Līventāla dzejas recepcija latviešu literatūras zinātnē - Polgina, Diāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba ''Neredzīgā Indriķa un Anša Līventāla dzejas recepcija latviešu literatūras zinātnē'' mērķis ir izpētīt Neredzīgā Indriķa un Anša Līventāla dzeju literatūrkritisko un literatūrvēsturisko materiālu kontekstā, konstatējot iespējamās pārmaiņas un viedokļu sadursmes latviešu literatūrzinātniskajā domā pusotra gadsimta garumā. Darba teorētiskajā daļā sniegts ieskats latviešu literatūras zinātnes apakšnozaru – literatūrkritikas un literatūras vēstures – formēšanās procesos, attīstības gaitai būtiskajos momentos un kultūrvēsturiskajās ietekmēs. Darba praktiskajā daļā, pirmkārt, analizēts Neredzīgā Indriķa krājums ''Tā neredzīga Indriķa dziesmas'' (1806) un Anša Līventāla ''Vecas modes dziesmiņu un ziņģu līksmības'' I, II (1863) no ideju aspekta, apzinoties dzejā pausto ideju relevanci laikmeta kontekstā; otrkārt, apzināts literatūrkritiskais un literatūrvēsturiskais materiāls abu pirmo latviešu izcelsmes autoru dzejas vērtējuma sakarā darbu publicēšanas laikā pret transformāciju turpmākajos gadsimtos.

The goal of the Bachelor thesis on ''The reception of poetry by Neredzīgais Indriķis and Ansis Līventāls in Latvian literary studies'' is to explore the reception of poetry by Neredzīgais Indriķis and Ansis Līventāls in the context of Latvian literary criticism and Latvian literary history, while establishing possible changes and collisions of opinions in Latvian literary studies for one and a half century. The theoretical part of the research provides an insight on the cultural-historical effects, development and formation of sub-sectors of Latvian literary studies – literary critisism and literary history. Firstly, the practical part of the paper analyses poetry collections, such as ''Tā neredzīga Indriķa dziesmas'' (1806) by Neredzīgais Indriķis and ''Vecas modes dziesmiņu un ziņģu līksmības'' I, II (1863) by Ansis Līventāls, taking the relevance of the poetry’s ideas in account, in the context of the era; secondly, it explores the material of literary criticism and literary history, in connection with the evaluation of poetry of the first two Latvian poets, comparing the opinions during the time of the publishing of works to transformation in the following centuries.
The reception of poetry by Blind Henry (Neredzīgais Indriķis) and Ansis Līventāls in Latvian literary studies
Keywords: Filoloģija; Neredzīgais Indriķis; Ansis Līventāls; literatūrkritika; literatūrvēsture; recepcija latviešu literatūras zinātnē