Tekstpratības apguve integrētā mācību procesā 2. klasē - Peipiņa, Mārīte (Latvijas Universitāte, 2021)
Tekstpratība ir viena no svarīgākajām mūsdienu prasmēm, kas ietekmē gan mācību kvalitāti, gan turpmākos panākumus. Prakse liecina, ka tekspratība tiek mācīta latviešu valodas stundās, taču netiek integrēta citos mācību priekšmetos, kas apgrūtina zināšanu un prasmju pārnesi. Diplomdarbā, risinot šo problēmu, tika izvirzīts mērķis pētīt un analizēt tekstpratības apguves iespējas integrētā mācību procesā 2.klasē. Rezultāti liecina, ka tekstpratība ir daudzveidīgi apgūstama integrētā mācību procesā. Uzmanība pievēršama rūpīgai tekstu atlasei, atslēgvārdu noteikšanai, lasīšanas paņēmienu izmantošanai, galvenās domas atrašanai, jēgas konstruēšanai. Dažādu tekstpratības prasmju apguvei ir nepieciešams atšķirīgs laiks. Atslēgvārdi: tekstpratība, integrācija, mācību process.

Literacy is one of the most important skills that have an impact on learning quality and future success. Practice shows that literacy is acquired in the Latvian language lessons, but is not integrated in other subjects. It impedes transfer of knowledge and skills. In order to solve this problem in this diploma thesis, the aim was set to study and analyze the possibilities of acquiring literacy in an integrated learning process in the 2nd grade. The results show that literacy can be acquired in many ways in an integrated learning process. It is important to select a variety of appropriate texts, identify keywords, apply reading strategies, find the main idea, construct the meaning. Different timeframes are necessary to learn different literacy skills. Keywords: literacy, integration, learning process
Literacy Acquisition in an Integrated Learning Process in 2nd Grade
Keywords: Pedagoģija; tekstpratība; integrācija; mācību process; teksts