Pēcoperācijas sāpju terapijas efektivitāte un pacientu subjektīvā attieksme pret sāpēm - Isajeva, Līga (Latvijas Universitāte, 2022)
Hroniskas sāpes tiek uzskatītas par globālu 21. gadsimta epidēmiju. Pēcoperācijas periods jebkurā ķirurģijā tiek asociēts ar vidējām līdz stiprām sāpēm. Nepietiekama vai neefektīva analgēzija šajā periodā ir viens no cēloņiem, kas veicina šo sāpju hronizāciju. Pacienta subjektīvā sāpju uztvere var būt nozīmīgs prognostisks rādītājs, lai paredzētu pēcoperācijas sāpju līmeni un plānotu atbilstošu ārstēšanu. Darba mērķis: Noskaidrot, vai eksistē saistība starp pacientu subjektīvo attieksmi pret sāpēm un pēcoperācijas sāpju līmeni, un postoperatīvjā analgēzijā pielietoto opioīdu daudzumu. Materiāls un metodes: Prospektīvs pētījums, kas iekļāva pacientu intervēšanu, izmatojot sāpju katastrofizācijas skalas jautājumus. Sāpju līmenis tika noteikts, izmantojot Numeriskā reitinga sāpju skalu. Rezultāti: Kopējais pacientu skaits- 32, 19 sievietes. Pacientu vidējais vecums 68 gadi (57-78 gadi). 20 pacientiem gūžas EP, bet 12 tika veikta ceļa EP. Papildus opioīdi lietoti 12 pacientiem. Pirms operācijas sāpes augstākas kā pēcoperācijas (attiecīgi: Md = 5; Q1-Q3: 3 - 7 un Md = 4; Q1- Q3: 2 - 6).Sāpju katastrofizācijas magnifikācijas rādītāji vīriešiem (Md = 7; Q1- Q3: 4 - 8.5) augstāki kā sievietēm (Md = 6 (Q1- Q3: 4 - 9). Savukārt sāpju katastrofizācijas rumirācija (PCSR) un bezpalīdzība (PCSH) sievietēm augstāka kā vīriešiem (attiecīgi PCSR vīrieši Md = 8; Q1- Q3; 6 - 15), PCSR sievietes Md = 11; Q1- Q3: 9 -13); PCSH vīrieši Md = 8 (Q1- Q3: 6 -11), PCSH sievietes Md = 9 (Q1-Q3:6.5-14). Pirmsoperācijas sāpju katastrofizācija korelē ar pēcoperācijas NRS sāpju stiprumu (r = 0,74; 95 % TI: 0.52-0.86, p < 0.01), pirmsoperācijas PCSR saistīta ar pēcoperācijas NRS sāpju stiprumu (r = 0.75; 95 % TI: 0.55 – 0.87, p < 0.05). Tāpat PCSM korelē ar pēcoperācijas NRS sāpju līmeni (r = 0.37; 95 % TI: 0.02-0.64, p < 0.05) un PCSH korelē ar pēcoperācijas NRS sāpju līmeni (r = 0.63; 95 % TI: 0.34-0.79, p < 0.05). Par statistiski ticamu atzīta p vērtība < 0.05. Secinājumi: Pacientu pirmsoperācijas sāpju katastrofizācijas līmenis korelē ar pēcoperācijas sāpju līmeni un nepieciešamību pēc papildus opioīdiem pie standartā noteiktajiem. Sāpju katastrofizācijas līmeni var uzskatīt par klīniski noderīgu rīku pēcoperācijas sāpju līmeņa prognozēšanai.

Title: Effectiveness of postoperative pain therapy and patient's subjective attitudes towards pain.  Chronic pain is considered a global epidemic of the 21st century. The postoperative period in any surgery is associated with moderate to severe pain. Insufficient or ineffective analgesia during this period is one of the causes of the chronicity of this pain. The patient's subjective perception of pain can be an important prognostic indicator for predicting the level of postoperative pain and planning appropriate treatment.  Objective: To find out whether there is a relationship between patientpatient's subjective attitudes towards pain and the level of postoperative pain, and the amount of opioids used in postoperative analgesia.  Material and methods: A prospective study that included interviewing patients using Pain Catastrophizing Scale. Pain levels were determined using a Numerical Rating Pain Scale Results: Total number of patients - 32, 19 women. The median age of patients was 68 years (57-78 years). 20 patients underwent hip EP and 12 underwent knee EP. Additional opioids were used in 12 patients. Preoperative pain was higher than postoperatively (respectively: Md = 5; Q1-Q3: 3-7 and Md = 4; Q1-Q3: 2-6). Men had lower PCS (Md = 22; Q1-Q3: 17-33.5) than women (Md = 28; Q1-Q3: 21.5-33). PCSR rates for men (Md = 7; Q1-Q3: 4 - 8.5) were higher than for women (Md = 6; Q1-Q3: 4 - 9), while pain PCSR and PCSH were higher for men (respectively PCSR men Md = 8; Q1-Q3; 6 - 15, PCSR women Md = 11; Q1-Q3: 9 -13; PCSH men Md = 8; Q1- Q3: 6 -11), PCSH female Md = 9; Q1-Q3: 6.5-14). Preoperative pain catastrophisation correlated with postoperative pain intensity in NRS (r = 0.74; 95% CI: 0.52-0.86, p < 0.01), preoperative PCSR was associated with postoperative NRS pain severity (r = 0.75; 95% CI: 0.55 - 0.87, p < 0.05). PCSM also correlates with postoperative NRS pain (r = 0.37; 95% CI: 0.02-0.64, p < 0.05) and PCSH correlates with postoperative NRS pain (r = 0.63; 95% CI: 0.34-0.79, p < 0.05). A p <0.05 is considered to be statistically significant.  Conclusions: The level of preoperative pain catastrophe in patients correlates with the level of postoperative pain and the need for additional opioids to the standard. The level of pain catastrophisation can be considered as a clinically useful tool for predicting the level of postoperative pain.
Effectivness of postoperative pain therapy and patient's subjective attitudes towards pain
Keywords: Medicīna; sāpes; analgēzija; katastrofizācija; trauksme; pain